Sve je krenulo s glavoboljama

Zagrepčanka je pobijedila jedan od najagresivnijih tumora na mozgu

Autori: R.I., Zagreb.info
12.04.2024.
u 09:34

Preživjela sam zadnji i najteži stadij neizlječivog zloćudnog tumora na mozgu, glioblastom 4 i već sam puno godina potpuno zdrava žena, kaže Vanda Brezonjić. Pobijedila je jedan od najopakijih tumora i skoro već 10 godina je zdrava i svoja iskustva dijeli kroz knjigu „Uspjela sam, živjet ću“.

Bivša odvjetnica kaže kako je puno radila i onda su počele glavobolje, a kako nije voljela piti tablete poslali su je u Kliniku za bol, tamo je odlazila u dnevnu bolnicu i sve je bilo dobro, dvije godine.

Nakon pojave bolova Vanda je poslana na MR i tamo je otkriveno nešto, to nešto je trebao dešifrirati neurokirurg. Nalazi su bili sve gori i gori te je na kraju rečeno da nitko ne može operirati tumor na mozgu.

Tumor otporan na liječenje

Glioblastom stupnja 4 je vrlo agresivan tumor koji brzo raste i širi se u mozgu i to ga čini teškim za liječenje i često rezultira lošom prognozom. Liječenje glioblastoma stupnja 4 obično uključuje kombinaciju kirurškog uklanjanja tumora, ako je moguće, radioterapije i kemoterapije. Međutim, zbog agresivnosti tumora i njegove otpornosti na liječenje, teško je postići dugotrajnu remisiju.

“Zvala sam bolnice u Švicarskoj, Njemačkoj, pa i u Zagrebu nitko nije želio operirati, što mi nije bilo lako za čuti. Postala sam svjesna što se događa, nisam se mogla više koncentrirati na meditaciju i vizualizaciju da budem mirna. Znala sam da trebam pomoć da mogu dalje. Našla sam psihologicu koja mi je pomogla i nakon pet ili šest susreta bila sam ponovo ona prava i krenula dalje. Na kraju sam jedva došla do profesora Paladina”.

Nakon što je slučaj preuzeo profesor Paladino pojavila se nada, on je nakon pregleda i nalaza Vandi rekao – Ja to mogu operirati! “Vratila sam se odmah u ordinaciju i rekla profesoru Paladinu da mi da termin i da me operira. U roku tjedana dana bila sam operirana, ali je ostao jedan mali dio tumora i nakon toga krenula je prava borba. Liječilo me je istovremeno šest liječnika i dva travara”, kaže Vanda.

Uvijek je govorila da je zdrava

Nakon operacije morala je na kemoterapiju, zatim piti tablete koje je propisao neurolog, a osim konvencionalne medicine Vanda se okrenula i alternativi. Uz kemoterapiju pila je i čajeve koje su joj spravila dva travara. Kako joj je krv bila slaba, odnosno nalazi nisu bili dobri, liječnici su preporučili prestanak kemoterapije, no Vanda je to odbila.

„Ja ću na papiru napisati da vas oslobađam svake odgovornosti i izjavljujem da želim dalje. Ne želim odustati. Tako mi je jedva dopuštena daljnja kemoterapija. Promijenila sam svoju prehranu, koristila sam i druge preparate za koje sam se odlučila i koristila sam prirodnu kemoterapiju“, kaže Vanda.

Na svaku kontrolu dolazila je vesela, našminkana, u haljinama kao da ide na neki poseban događaj. Ignorirala je sve, govorila je uvijek da zdrava, na kontrolama je uvijek odgovarala doktoru na pitanje kako sam kratkim riječima – odlično sam. Sama sebi je uvijek govorila – zdrava sam.

Živjet ću!

„20. kolovoza 2015. godine operirala sam tumor i sedam mjeseci nakon toga u veljači došla sam na kontrolu kod svoje onkologice, ne znajući što me čeka. Gleda ona nalaz i nekoga zove, odmah sam pomislila gotovo je. Doktorica se okrenula prema meni nasmijana i rekla – Vanda nestalo je sve! Nema ničega, vi ste zdravi! Ništa nisam razumjela… Izašla sam van i počela se tresti, plakati, gubila moć svog tijela, koljena su klecala pa sam se naslonila na drvo da se ne srušim, bilo mi je teško disati … Nazvala sam brata i jedva izgovorila – nestao je, uspjela sam! Živjet ću!“, prisjeća se Vanda.

Nakon skoro deset godina Vanda je zdrava, nema tumora ni tragova zloćudne bolesti, ali priznaje da je prošla pakao dok je došla do cilja.

„Iskreno sam sve opisala u knjizi, od tog prvog dana, od glavobolje… Godinu dana sam pisala, jer sam se željela sjetiti svega, svakog detalja, čitala nalaze, sve kako bih ljudima napisala istinu da znaju da se može pobijediti tumor zadnjeg stupnja. Nije lako, ali se može“.

Vanda je skoro deset godina zdrava i inspirira i motivira kako oboljele tako i zdrave svojim iskustvom koje je detaljno opisala u knjizi svoju borbu za život.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije