Donatorska večer za izgradnju HKC-a “Sv. Franjo”

Zagreb Tuzli daruje centar za kulturna događanja, sveučilišni odsjek za orgulje...

07.06.2017.
u 13:15

U Zagrebu će 15. lipnja biti upriličena donatorska večer za završetak izgradnje Hrvatskog kulturnog centra “Sveti Franjo” u Tuzli koji grade franjevci Bosne Srebrene. Očekuje se kako će cijeli državni vrh Republike Hrvatske, predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, i Bosne i Hercegovine na čelu s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, kao i gradonačelnik Zagreba nazočiti toj večeri s obzirom na to da su upravo oni i najveći donatori cijelog projekta. “Veliko mi je zadovoljstvo što se u Zagrebu organizira donatorska večer za nastavak izgradnje Centra. Osim što će sama donatorska večer omogućiti nastavak izgradnje Centra, uistinu ćemo imati jedinstvenu priliku prikazati rad franjevaca u Tuzli i Hrvata Tuzlanske županije”, istaknuo je gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Mario Divković.

Pomoć u izgradnji

Izgradnju Hrvatskog kulturnog centra još je 2011. godine započeo fra Zdravo Anđić, tadašnji gvardijan Franjevačkog samostana svetih apostola Petra i Pavla. Njegov značaj odmah je prepoznala Vlada Republike Hrvatske te je Državni ured za Hrvate izvan domovine RH podržao projekt.

“Zasigurno Centar ne bi bio u ovolikoj mjeri ni završen da nismo imali podršku Vlade Republike Hrvatske preko Državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao i Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji su u najvećoj mjeri financirali izgradnju Centra. Osim njih, izgradnju su potpomogli Grad Zagreb, Vijeće ministara BiH, Vlada Tuzlanske županije i Grad Tuzla”, dodao je fra Mario. U samom središtu Tuzle, gdje je nekada bila crkva, oživljava se ponovno mjesto franjevačke nazočnosti te se stvaraju uvjeti za promociju i čuvanje identiteta ovdašnjih Hrvata, a osobito mladih. Ideja o HKC “Sveti Franjo” rodila se 2009. godine kada su franjevci proslavljali 800. obljetnicu od utemeljenja reda. HKC je cijela jedna priča koja govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jer je nastao u sklopu revitalizacije povijesne jezgre Tuzle, a cijeli projekt, kao i njegovu realizaciju, izradio i darovao Franjevačkom samostanu tuzlanski arhitekt Juro Pranjić.

Očuvati svoj identitet

“Objekti unutar Centra bit će sazdani od univerzalne dvorane za različita kulturna korištenja, a posebna zamisao franjevaca je da bi HKC sadržavao jedini sveučilišni odsjek za orgulje u BiH na kojemu bi predavali ugledni profesori glazbene umjetnosti. Također, u Centru bi predstavljale rad i različite udruge koje djeluju u gradu i županiji. Osim toga, planirano je da u Centru nađe i svoj prostor Generalni konzulat Republike Hrvatske u Tuzli. Veza između dvaju objekata bila bi Aleja franjevaca s bistama pojedinih fratara koje su u pojedinom vremenu iznikle kao duhovne i moralne vertikale ovoga kraja”, naglasio je gvardijan fra Mario.

Zbog svega toga posebnu zahvalnost franjevci duguju svima koji su slijedili načela da jedan takav velebni objekt ostaje budućim generacijama, kako Hrvatima koji su odlučili čuvati svoj identitet u tom gradu tako i svim ljubiteljima kulture i kulturnih događaja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?