Zaplet na hrvatskoj sceni

Zagovaratelji gašenje HNS-a BiH rade izravno za političko Sarajevo

03.10.2017.
u 09:00

U politici je posve legitimno imati i iznositi različite inicijative, stajališta, praviti različite političke koalicije, pa čak i svrstavati se u različite blokove. U teoriji to tako izgleda u normalnim političkim društvima dok se ne dogode izvanredne situacije. U Kataloniji su sve političke snage ujedinjene oko trenutačnog cilja koji ima male izglede za uspjeti na kratke staze zbog toga što želje tamošnjeg stanovništva i političara za sada jednostavno ne podupire gotovo nitko ozbiljan izvana. Unatoč tome što sada izgleda jako zamršena situacija oko jedinstvenoga nastupa probosanskog, a ustvari probošnjačkog političkog bloka, u Republici Srpskoj, do sljedećih izbora će to posve pouzdano biti slučaj.

Povijesna uloga

Uostalom, kao što su se “probosanske” snage, zbog malobrojnosti Bošnjaka, primjerice, okupljale u Stocu na posljednjim lokalnim izborima, kada je, nakon izbornog gubitka, posegnuto za nasiljem neviđenih razmjera. Bh. Hrvati politički su prvi put posegnuli za nacionalnim homogeniziranjem 2000. godine kada su novotravničkom Deklaracijom praktično udareni temelji Hrvatskog narodnog sabora BiH. To je bio odgovor na prvu Alijansu za promjene, odnosno antihrvatski politički savez koji se pretvorio u sredstvo za političko manipuliranje Hrvatima i njihovu majorizaciju.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?