Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Zaduženje zbog projekta obnove bolnica u Mostaru i Konjicu

27. svibnja 2018. u 14:21 0 komentara 53 prikaza
skb mostar

Odlukom o zaduženju po Sporazumu o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i Bosne i Hercegovine, koju su nedavno odobrila oba doma Federalnog parlamenta, predviđena je realizacija Projekta "Izgradnja i obnova određenog broja bolnica u BiH“.

To se odnosi na izgradnju, obnovu i opremanje pojedinih odjela u Regionalnom medicinskom centru "Dr. Safet Mujić" u Mostaru, potom na izgradnju i obnovu pojedinih odjela i nabavku kompjuterske i medicinske opreme Bolnici u Konjicu te na izgradnju dječije klinike u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Novac iz zajma odobrava se Federaciji BiH, a ona će ga na kreditnom osnovu prenijeti Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao krajnjem korisniku i dužniku. U razdoblju implementacije Projekta, u federalnom proračunu ne treba planirati novac za dodatno sufinanciranje, navedeno je u odluci.

Zaduženje iznosi 73.130.000 SR (saudijski rijal), što je ekvivalent 19,5 milijuna američkih dolara. Rok otplate je 25 godina, grace razdoblje petogodišnji, a kamatna stopa dva posto. Dospijeća rata će biti polugodišnja, na dane 30. travnja i 30. listopada, predviđeno je.

Donošenjem ove odluke, stvara se osnova za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije Bosne i Hercegovine, s tim da Federacija prenosi dalje na kreditnom osnovu novac krajnjem dužniku i korisniku, Hercegovačko-neretvanskoj županiji. 

Pregovori za navedeni projekt održani su od 9. do 14. listopada prošle godine godine u Rijadu u Kraljevini Saudijskoj Arabiji između predstavnika Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj.

Kad je riječ o Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, osnovni cilj projekta je izgradnja objekta Klinike za dječije bolesti prema propisanim medicinskim i tehnološkim standardima, koji će organizacijski i funkcionalno biti uvezan s glavnim i ostalim medicinskim objektima bolničkog kompleksa na Bijelom Brijegu, navadeno je u Informaciji o ovom zajmu.

Realizacijom projekta izgradnje dječije bolnice, osigurali bi se kvalitetniji uvjeti rada i bolje funkcionalno uvezivanje s ostalim medicinskim sadržajima neophodnim za neometan i kvalitetan rad. Savremena zgrada osigurat će uvjete za primjenu potpune medicinske usluge za liječenje pacijenata, uvažavajući medicinske i tehnološke standarde te primjenu suvremenih medicinskih usluga liječenja, čije organiziranje dosad nije bilo moguće, navedeno je također.

Zgrada klinike za dječije bolesti građevina je koju investitor namjerava izvoditi kao aneks – dogradnju sadržaja glavnoj zgradi. Bit će smještena sjeveroistočno od novog objekta bolnice (glavni medicinski objekt GMO), s kojim će biti povezana toplim komunikacijskim koridorom, što će osigurati kvalitetno povezivanje prije svega s radiološkim dijagnostikama (RTG, CT, MR), a u budućnosti, izgradnjom objekta središnjih službi opskrbe i sa svim sadržajima predviđenim u tom objektu (središnja kuhinja, praonica, skladište potrošnog materijala i lijekova).

Osnovni cilj projekta, kad je riječ o Regionalnom medicinskom centru „Dr. Safet Mujić“ u Mostaru, jeste opremanje odjela ginekologije, pedijarije i neonatologije najsuvremenijom medicinskom opremom.

Ovim projektom koji uključuje nabavku medicinske opreme, tj. opreme za laparaskopsku salu, salu za ginekologiju, obnovu središnje sterilizacije, nabavku kreveta za salu, kreveta za odjeljenje, dječijih kreveta i dječijih inkubatora, povećat će se ukupan kvalitet i obim zdravstvenih usluga na razini Hercegovačko-neretvanske županije, detalj je iz Informacije o zajmu. Predviđeni su također obnova stare zgrade i izgradnja odjela za fizikalnu terapiju, palijativnu njegu, mikrobiološki laboratorij, kao i sanacija krova na odjelu intenzivne njege te parkirališta. 

Najvažniji efekti nabavke medicinske opreme se očekuju u pružanju novih zdravstvenih usluga zbog kojih pacijenti inače moraju da se upućuju u druge centre prvenstveno u Sarajevo i Tuzlu. Zbog udaljenosti, transport pacijenta ugrožava život te otežava kontinuitet u praćenju njegovog stanja, povećava troškove liječenja te izdatke za zdravstvenu pomoć stanovnicima Hercegovačko-neretvanske županije. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.