Sindikati i vlada

Isplaćeni svi zaostaci u ZHŽ, a prosvjetari najavili štrajk

05.09.2015.
u 06:30

samo na ime vanjskih suradnika i honorara u prosvjeti do sredine kolovoza isplaćene 541.542 KM

U ponedjeljak počinje nastava u ZHŽ. Nakon ljetnog odmora pristupilo se uobičajenim pripremama, kako u školama tako i u obiteljskim domovima učenika, i nastava može početi. Međutim, neće sve ići "kao po loju", kako bi se na prvi pogled moglo očekivati, piše Večernji list. Prvi dan trebao bi proteći prema ustaljenoj shemi. Bit će to upoznavanje učenika s rasporedom održavanja nastave: raspored učionica, dnevnih smjena, školskih sati, razgovor o nabavi udžbenika, pribora i drugo. No, drugi radni dan, u utorak, neće ići po planu.

Umjesto redovite nastave, prvi školski sat u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni proći će u štrajku upozorenja. Školski sindikati nezadovoljni su nizom činjenica koje karakteriziraju trenutačno stanje i odnose u županijskome školstvu. Nakon kraćeg razlaza i zasebnog i odvojenog djelovanja, sindikati osnovnih i srednjih škola su zaključili da im je učinkovitije i korisnije zajedno djelovati i vući poteze pa će u štrajk stupiti i osnovne i srednje škole, a tako će biti i ubuduće. Kao razloge nezadovoljstva predstavnici sindikata ističu kršenje važećeg Kolektivnog ugovora, neujednačeni kriteriji prilikom raspodjele sati i nadopune normi učiteljima, nadalje nisu zadovoljni organizacijom nastavnog procesa u osnovnim školama. Smatraju i kako je početak školske godine nepripremljen, a rodiljske naknade zaposlenim majkama kasne devet i više mjeseci. Sindikat je nezadovoljan i zbog neisplate regresa za ovu godinu. Prema riječima ministra financija ZH županije Tonija Kraljevića, isplata regresa se odnosi na sve proračunske korisnike, ne samo prosvjetu. "Visina i isplata istog vezana je uz grant sredstva s viših razina vlasti koja očekujemo nakon usvajanja rebalansa federalnog proračuna", kazao je Kraljević.

Dodaje kako ZHŽ u tekućoj proračunskoj godini nije dobila ni jednu KM potpore s viših razina vlasti. Još je jednom podsjetio i na činjenicu da je neobjavom službenih rezultata popisa stanovništva ova županija dodatno oštećena. Međutim uz sve financijske probleme s kojima se ZHŽ susreće, ipak se uspjelo sanirati najveći dio obveza i zaostataka prema prosvjeti što samo za sebe govori koliko je taj resor visoko postavljen na listi prioriteta plaćanja Ministarstva financija. Tako je samo vanjskih suradnika i honorara u prosvjeti od veljače (od konstituirajuće sjednice novog saziva Vlade ZHŽ) do sredine kolovoza isplaćeno u iznosu od 541.542 KM, odnosno isplaćeni su svi zaostaci nakupljeni kroz 13 mjeseci.

"Zaostaci na ime jubilarnih nagrada plaćeni su zaključno s 21. kolovozom 2015., dvije prosječne plaće zaključno s 1. srpnja 2015. Također uspjeli smo isplatiti sve otpremnine", kaže Kraljević. Valja naglasiti i da umirovljenja posljednjih mjeseci idu bez zastoja i čekanja, te da se redovito uplaćuju doprinosi svim proračunskim korisnicima što posljednjih godina i nije bila praksa.

Kraljević ističe kako se zaostaci na ime doprinosa iz prijašnjih godina plaćaju mjesečno u iznosu od oko 200.000 KM.

"Planirana kreditna sredstva će isključivo biti usmjerena za plaćanje starih obveza gdje najveći dio ide na doprinose iz ranijih godina", kaže Kraljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?