Stav stručnjaka

Zabrinutost u zdravstvenim ustanovama: Od misterioznog hepatitisa obolijevaju samo djeca

majka dijete
Autori: Vecernji.ba, avaz
08.05.2022.
u 10:06

Pojava većeg broja slučajeva zaraze hepatitisom ili jake upale jetre kod djece uzrasta od mjesec do 16 godina izazvala je veliku zabrinutost u zdravstvenim ustanovama širom svijeta.

Do sada je registrirano više od 230 slučajeva zaražene djece.

Znanstvenici i liječnici širom svijeta sada istražuju ovaj misteriozni tip hepatitisa kako bi što prije odgovorili na brojna otvorena pitanja.

Ovo je za „Avaz“ kazala akademkinja Senka Mesihović-Dinarević, članica ANUBiH-a i Europske akademije znanosti i umjetnosti, specijalista pedijatar i subspecijalista dječije kardiologije.

- Slučajevi su predominantno uočeni kod djece uzrasta ispod pet godina koja su imala inicijalne simptome gastrointestinalne bolesti, odnosno proljev i povraćanje, praćeno početkom žutice. Rezultati istraživanja ukazuju na to da je uzrok moguće povezan s infekcijom adenovirusom, koji se prenosi kapljičnim i putem kontakata, ali se i dalje aktivno ispituju i drugi uzroci - kaže prof. dr. Mesihović-Dinarević.

U tijeku su ispitivanja i o tome koliko ovakvoj pojavi doprinose druge infekcije, uključujući koronavirus.

Dodaje da simptomi hepatitisa uključuju žutilo bionjača ili kože, tamnu mokraću, blijedu ili sivo obojenu stolicu, svrbež kože na mišićima i zglobovima, visoku temperaturu i mučninu, neuobičajen stalni umor djeteta, gubitak apetita i bol u stomaku.

Prema riječima dr. Indire Imamović-Gološ, specijalistice školske medicine, ovaj novi virus nije još istražen i sve je još nepoznanica.

- Nema većeg broja odjednom zaražene djece hepatitisom, nego se javljaju pojedinačni slučajevi. To tek treba istražiti. Ono što je važno istaknuti je da je svaki tip hepatitisa bolest ruku i da se među djecom prenosi putem fekalija oralnim putem.

Također, važno je naglasiti da inkubacija traje od 15 do 45 dana, što je dovoljno da se virus proširi - ističe dr. Imamović-Gološ.
Svi u opasnosti

Infektolog Ednan Drljević kazao je da su djeca, bez obzira na to jesu li cijepljena ili ne, u opasnosti od zaraze hepatitisom.

Pojasnio je da postoji više tipova hepatitisa, ali da cijepljenje ima samo za hepatitis B. Tako da su jedino djeca koja su cijepljena zaštićena od hepatitisa B.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) poručili su da se preciznije informacije očekuju za manje od mjesec, koliko će još biti potrebno da se završi sekvencioniranje virusa izoliranog među oboljelima i utvrdi što se zaista događa.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?