tradicionalna slastica

Zaboravljeni recepti: Prhka i mirisna pita od oraha kakvu su nekad radile bake

06.08.2023.
u 09:37

Kada govorimo o nekim tradicionalnim slasticama, orasi su često osnovna namirnica u starinskim receptima i najčešće je onaj okus bakinih kolača upravo okus oraha. Bilo da se radi o tortama s bogatim biskvitom punim oraha s dodatkom čokolade i ruma, o prhkim ili punjenim kiflicama, kuglicama od oraha i čokolade ili o tradicionalnim poviticama poput orahnjače, orasi su ti koji daju pun okus, sočnost i onaj karakterističan miris domaće slastice.

Moguće je da mnogi od vas imaju neki svoj omiljeni kolač s orasima. Ova prekrasna pita od oraha spada u klasike među kolačima. Za ovu pitu će vam trebati orasi i to ovom kolaču daje baš onaj pravi starinski okus i miris.

Index.hr donosi starinski recept kako ga je napisala teta Merica Majetić u svoju bilježnicu. 

Kolač se sastoji od prhkog tijesta s maslacem te nadjeva prepunog oraha, vrlo je mirisan, topi se u ustima. Ako ne volite kremaste kolače, ovo je prava slastica za vas.

Recept za Meričinu pitu od oraha: 

Sastojci

Tijesto

250 g hladnog maslaca

250 g brašna (pola glatko, pola oštro)

2 žumanjka

2 žlice bijelog vina

50 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

ribana limunova korica

Nadjev

150 gšećera

280 g mljevenih oraha

8 jaja

1 prstohvat soli

ribana limunova korica

Priprema

Napravite tijesto

U prosijano brašno dodajte prstohvat soli te obje vrste šećera pa naribajte hladni maslac.

Utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu, pjeskovitu smjesu. To možete i pomoću multipraktika. Dodajte žumanjke, vino i naribanu limunovu koricu.

Zamijesite glatko tijesto pa ga malo spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem pola sata.

Ako ćete raditi od dva dijela, podijelite tijesto na veći dio za podlogu i manji za gornji dio.

Napravite nadjev

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije. Za nadjev istucite bjelanjke s malo soli u čvrst snijeg (ja sam dodala i ona dva što su mi ostala od pripreme prhkog tijesta).

Žumanjke dugo tucite sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte orahe i limunovu koricu pa sjedinite. Ručno umiješajte snijeg.

Razvaljajte tijesto

Ohlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru u veličinu lima za pečenje (moj je bio 28 x 40 cm) pa skupa s papirom smjestite tijesto u lim.

Premažite nadjevom

Preko tijesta rasporedite nadjev i poravnajte. Ukoliko radite s gornjim tijestom, stavite preko nadjeva drugi dio tijesta (razvaljan, u trakicama ili nariban).

Kolač pecite 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte u starinskom okusu bakinog kolača.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?