Vlada Posavske županije predvidjela je više od tri milijuna maraka za socijalne potrebe

Za zaštitu obitelji s djecom 2,16 mil. KM

13.02.2022.
u 11:12

Nakon što je Vlada Posavske županije dala suglasnost na kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika u djelatnosti zdravstva na teritoriju PŽ-a koji je potpisao predsjednik Vlade Đuro Topić, u Vladi PŽ-a očekuju da se ovaj ugovor punom implementacijom odrazi na kvalitetu zdravstvenih usluga na području PŽ-a. U prilog svega ide i odluka s posljednje sjednice na kojoj je Vlada PŽ-a usvojila program utroška sredstava utvrđenih proračunom za 2022. godinu na poziciji - grant za zdravstvene ustanove i centre za socijalni rad u iznosu od milijun KM.

Izdašna sredstva u visini od 3,410.000 KM Vlada je predvidjela na poziciji - grant za socijalne potrebe. Navedena sredstva Ministarstvo zdravstva i socijalne politike PŽ-a planira utrošiti za program zaštite obitelji s djecom 2,160.000 KM, za program socijalne zaštite 920.000 KM i za program zaštite civilnih žrtava rata 330.000 KM. Dodjeljivanje sredstava s pozicije - grant za socijalne potrebe regulirano je u pogledu osnove, načina i korisnika posebnim materijalnim propisima pobliže navedenim u programu. Na poziciji grant za zdravstvene potrebe Vlada je usvojila program utroška sredstava u iznosu 55.000 KM, a na poziciji grant za udruge roditelja djece s posebnim potrebama 100.000 KM. Usvojenim odlukama Vlada PŽ-a odobrila je izdvajanje proračunskih sredstava za 2022. godinu, i to: Crvenom križu PŽ-a 30.000 KM, Gospodarskoj komori 35.000 KM i Obrtničkoj komori PŽ-a iznos od 15.000 KM.

Kada je u pitanju obrazovanje, Vlada je za sufinanciranje osnovnog i srednjeg obrazovanja djece s posebnim potrebama odobrila 20.000 KM te za Sveučilište u Mostaru iznos od 75.000 KM. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta PŽ-a ima obvezu stipendiranja ukupno 90 studenata, od kojih je 62 po ranijim ugovorima i 28 novih studenata, a za navedene potrebe Vlada je odobrila 150.000 KM. Na poziciji grant za sport Vlada je usvojila program utroška sredstava u iznosu 320.000 KM koja će biti dodjeljivana preko javnog poziva. Sredstva su predviđena za pet programa: potpora sportskim klubovima u ligaškim i turnirskim natjecanjima, potpora omladinskim skupinama sportskih klubova, omladinskim skupinama udruga osoba s invaliditetom, interventna sredstva za međunarodne i tradicionalne sportske manifestacije te za projekte i programe iz oblasti sporta od posebnog značaja za Posavsku županiju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?