Najveća farma koka u zapadnoj Hercegovini

Za vrijeme uskrsnih blagdana konzumira se tri do četiri puta više jaja

26.03.2018.
u 19:00

Farma koka “Luburić” proizvede oko osam tisuća visokokvalitetnih konzumnih jaja dnevno, posjeduje 15.000 kokoši, što u uzgoju do onih koji služe za proizvodnju jaja tj. nesilica i, po riječima vlasnika, spada u najveću farmu koka u zapadnoj Hercegovini, piše Večernji list BiH.

U poslu 14 godina

Farma je smještena u Malom Donjem Ograđeniku u općini Čitluk, a na samom ulazu u objekt dočekao nas je vlasnik ovog uspješnog obiteljskog biznisa Jago Luburić, vrlo zanimljiv sugovornik koji je u ovom poslu već četrnaest godina.

- Obrt “Luburić” osnovan je 2004. godine s kapacitetom od 3000 koka, danas ih imamo 15.000, od čega 5000 u uzgoju, a ostatak u proizvodnji. Svakih godinu dana obnavljamo proizvodnju. U prosjeku dnevno proizvedemo od 7 do 8 tisuća jaja i sve plasiramo na tržište u roku 24 sata, tako da se na policama naših dobavljača svaki dan nalaze svježa jaja - govori nam vlasnik Jago.

Što se tiče plasmana proizvoda, tvrtka nema velikih problema, pokriva uglavnom tržište Čitluka, Širokog Brijega, Ljubuškog...

- Plasiram svu količinu na tržište, sve ide na područje zapadne Hercegovine, kao i na police nekolicine velikih trgovačkih lanaca. Konzumna jaja su roba široke potrošnje, a kapacitet našeg obrta je relativno mali u odnosu na neke druge farme u BiH, tako da nema velikih problema s plasmanom na tržište odnosno prodajom - ističe Luburić. Budući da se približavaju uskrsni blagdani kada se konzumira veća količina jaja, zanimalo nas je kako se tada opskrbljuju dobavljači, kada je proizvodnja ograničena.

- Budući da je moj kapacitet ograničen, a za vrijeme uskrsnih blagdana konzumira se enormna količina jaja, po mom slobodnom mišljenju, od 3 do 4 puta više nego inače, onda trgovački lanci imaju razumijevanja prema meni jer sam relativno mali proizvođač u odnosu na neke ostale u Bosni i Hercegovini, tako da oni te količine nabavljaju kod većih proizvođača - govori nam Luburić i nastavlja:

- Da sa mnom ne radi moja obitelj, supruga i dvoje djece, i da moram plaćati radnike, ne znam bi li mi se isplatilo. Ovo je isključivo obiteljski posao i jedino na ovoj količini može tako funkcionirati. Imamo samo jednog zaposlenog radnika, koji je prijavljen i za kojeg plaćamo sve doprinose - ističe vlasnik ovog obiteljskog obrta.

Skoro svaki obrt odnosno svaka proizvodnja nosi sa sobom neke poteškoće i nije sve idealno kako izgleda.

- Trenutačno najveći problem je prehrana koka. Ne znate nikada kolika će danas biti cijena soje ili kukuruza. Pri svakoj isporuci druga je cijena, a s velikim lancima ne možete svaki dan korigirati cijenu. Primjerice, posljednjih dana soja je poskupjela s 0,82 na 1 KM, a dnevno trošim na prehranu koka nesilica oko pola tone soje i još oko 700 kg druge hrane, plus ovih 5000 koje su u uzgoju. Također, jedan od najvećih problema javlja se ljeti kada su velike vrućine. Koke istu količinu pojedu, a dnevna proizvodnja jaja zna podbaciti i za 40% jer je unutar objekta i do 33 stupnja. Zbog toga smo u planu nabaviti rashladne uređaje da taj problem koliko-toliko riješimo - govori nam ovaj uspješni poduzetnik dok napuštamo njegovu farmu koka.

Luburićeve pretpostavke o količini prodanih jaja za uskrsne blagdane potvrdio nam je i jedan mostarski trgovac koji ima nekolicinu trgovina u gradu.

Kupnja jaja

- Za uskrsne blagdane poveća se oko 0,05 KM cijena jaja po komadu, a prodaja se poveća i do četiri puta. Prodaja većih količina jaja počinje tjedan dana pred Uskrs, a najveća je potražnja na Veliki petak. Obično se kupuju table jaja, tako da se jedan dio jaja boji, a drugi ide za pravljenje kolača i druge potrebe. Za uskrsne blagdane, budući da imamo problem oko nabave jaja jer proizvođači s ovih prostora ne mogu količinski zadovoljiti potražnju, onda nabavljamo jaja kod najvećeg proizvođača u Hercegovini, “Koka produkt” iz Ljubinja - kazuje nam ovaj mostarski trgovac.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?