Oprez tijekom predstojećih blagdana, zakon jasno propisao sankcije

Za upotrebu pirotehnike kazne do 3000 KM ili mjesec zatvora

Vatromet na koncertu Akija i prijatelja
Foto: import
28.12.2013.
u 17:37

Svake godine deseci ljudi budu ozlijeđeni...

U vrijeme blagdana se svake godine ponavlja: petarde nisu za igranje, slavite bez toga, pirotehnička sredstva mogu prouzročiti ozbiljne ozljede prstiju, ruku, lica, opekline, oštećenje sluha i oka, da ne govorimo o stresu i strahu kada vam petarda pukne pored glave. Pitaju li se oni koji bacaju petarde, podsjeća li mnoge pucnjava na ratne dane u kojima su neki izgubili svoje najmilije?

Veselje u pucnjavi

Mnogima je veselje paliti i bacati petarde. Policija upozorava da je bacanje petardi opasno, a svake godine ozljeđuje nekoliko desetaka osoba. Najgore je ako petarde dospiju u dječje ruke. Hoće li i ove godine biti ozlijeđenih? Hoće li nam opet pod noge bacati petarde? Hoće li stradati djeca? Hoće li neki zbog petardi ostati u kući?

U vrijeme božićnih blagdana odjekivale su petarde i ove godine, ali nešto manje nego ranijih Božića. Hoće li petarde nekima “uveličavati slavlje” za nastupajuće novogodišnje blagdane? Sigurno je da će pucnjave biti, treba paziti da one nekoga ne ozlijede.

Najveći problem su prodavači pirotehničkih sredstava. Ilegalni, ali i oni legalni. Iz policije upozoravaju da pirotehnička sredstva treba kupovati u trgovinama koje imaju dozvolu za takvu prodaju; u trgovinama streljiva i oružja, a ne na ulici.

U ovisnosti o razini buke koju prave, i količine pirotehničke smjese, sredstva se djele u četiri kategorije. Pirotehnička sredstva za zabavu I. razreda - pirotehničke igračke (bengalske šibice, pucajuće šibice, konfeti-bombice, žabice pasje bombice itd.) mogu se prodavati u trgovinama, kioscima i pokretnim trgovinama tijekom cijele godine, pa i osobama mlađim od 18 godina.

Samo za odrasle

Upotreba pirotehničkih sredstava II. razreda, -za male vatromete (petarde, rimske svjećice, vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje i svjećice, topovske pucnji i rakete) zabranjuju se u zatvorenim prostorijama i gdje se okuplja veći broj osoba te u vremenu od 2. siječnja do 26. prosinca, a ista se mogu prodavati samo u prodavaonici oružja i streljiva.

Kupci istih isključivo su osobe starije od 18 godina. Nabava i prodaja pirotehničkih sredstava za zabavu III. i IV. razreda (sredstva za srednji i veliki vatromet) dopuštena je osobama koje imaju nabavnu dozvolu koju je izdala Policijska uprava.

Za sve prekršitelje ovoga zakona propisane su i novčane kazne u visini od 300 do 3000 maraka ili zatvorska kazna do 30 dana.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?