Nova pravila

Za ulazak u zatvor partnerima osuđenika mjere temperaturu, kisik u krvi, zračenje dregerom...

20.09.2021.
u 20:50

Za ulazak u KPZ Mostar potreban negativan PCR nalaz posjetitelja, što je, kako kažu, u skladu s naredbom federalnog ministra pravosuđa za “slobodni posjet”

Osim bolnica, zdravstvenih i obrazovnih ustanova..., pandemija koronavirusa uvela je nova pravila i u zatvore, odnosno kazneno-popravne zavode. Iako posjeti supružnika i izvanbračnih partnera zatvorenicima i pritvorenicima nisu ukinuti, postoje jasni naputci tko, kada i na koji način u vremenu pandemije može ući u zatvor, odnosno boraviti sa zatvorenikom, piše Večernji list BiH.

Što je potrebno

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva u svojim posljednjim naredbama iz rujna ove godine donio je pravila i za ustanove koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, ustanove koje zbrinjavaju i smještaju osobe s poteškoćama u razvoju i osobe s duševnim smetnjama te kazneno-popravne ustanove i druge ustanove socijalne zaštite. - Dopuštaju se posjeti i izlazak osobama smještenim u ustanove socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, uz uvjet da ustanova mora imati interni plan za posjete u ustanovi, kao i krizni plan u slučaju pojave zarazne bolesti COVID-19. Ostale ustanove socijalne zaštite, uključujući i ustanove socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju osobe s poteškoćama u razvoju i osobe s duševnim smetnjama te kazneno-popravne ustanove, moraju imati interni plan za posjete i izlaske iz ustanove, kao i krizni plan u slučaju pojave zarazne bolesti COVID-19 te imaju obvezu postupanja po istom - navodi se u naredbama Federalnog ministarstva zdravstva. Dalje se navodi kako se dopušta prijam novih korisnika u ustanove socijalne zaštite uz uvjet da je prethodno provedeno PCR testiranje na COVID-19.

- Navedeno se primjenjuje i kod premještanja korisnika iz zdravstvene ustanove u ustanovu socijalne zaštite. Obveza je ustanove socijalne zaštite osigurati prostor za izolaciju korisnika - zaključuje se u naredbama. Budući da je navedenim naredbama svim kazneno-popravnim zavodima naloženo da sami naprave interne planove za posjete, uvjeti za ulazak, primjerice, supružnika u posjet zatvoreniku ovise o tome u kojem je zavodu smješten. Tako je za ulazak u KPZ Mostar potreban negativan PCR nalaz posjetitelja, što je, kako kažu, u skladu s naredbom federalnog ministra pravosuđa za “slobodni posjet”. Navedeni PCR nalaz ne smije biti stariji od 24 sata. Jednako pravilo vrijedi i za ponovni ulazak zatvorenika u KPZ nakon dopusta.

KPZ Sarajevo

- Kada se zatvorenici vraćaju s izvanzavodskih pogodnosti, moraju se testirati na COVID-19 kako bi ponovno ušli u zavod - istaknuli su u ovom KPZ-u. Za posjet zatvoreniku u KPZ Sarajevo posjetitelj treba ispuniti čak četiri uvjeta. Tako prilikom ulaska u KPZ Sarajevo najprije biva podvrgnut zračenjem svjetiljkom dreger. Slijedi mjerenje protoka kisika, a zatim se vrši kontrola visine temperature toplinskim kamerama. Uz sve to, potreban je negativan PCR test, također ne stariji od 24 sata. U slučaju sumnje na zarazu koronavirusom medicinski tim KPZ-a Sarajevo ima na raspolaganju brze testove kojima utvrđuje eventualnu prisutnost virusa kod zatvorenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?