Udomitelji

Za udomljeno dijete obiteljima od 258 do 688 maraka

01.10.2018.
u 15:00

U BiH je 2000 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Dosad su ta djeca smještana u domove i u srodničke obitelji, no donošenjem Zakona o udomiteljstvu FBiH želi se promovirati udomiteljstvo kako bi se svakom djetetu osiguralo pravo na obitelj, piše Večernji list BiH. 

Uvjeti za udomljavanje

Udomiteljske obitelji trebale bi vratiti osmijeh na lica djece bez roditeljske skrbi i pružiti im ljubav te topao i siguran dom. Bez obzira koliko smještaj u domu bio dobar, po mišljenju stručnjaka, on nikada nije dovoljno dobar za dijete kao što je to odgajanje u obiteljskoj zajednici.

Uvođenjem Zakona o udomiteljstvu u FBiH na razini cijelog entiteta “uvode se jedinstveni kriteriji po kojima se ostvaruje to pravo”, a ovih dana treba biti objavljen program osnovne obuke koja traje četiri do pet dana. Novina je da se uvodi znatno veća razmjena stručnog rada s djecom koja zahtijevaju taj vid zbrinjavanja. Postiže se puno veći napredak u zaštiti udomiteljskih obitelji i djece. Kad je riječ o uvjetima koje zainteresirani za udomljavanje trebaju ispuniti, oni su formalni - da su državljani BiH, da imaju prebivalište, određeni stupanj obrazovanja, da su zdravstveno i poslovno sposobni te da posjeduju adekvatne uvjete za zbrinjavanje. Da bi se netko odlučio na udomljavanje djeteta, potrebna je ogromna ljubav prema djeci i tu je, prije svega, bit u humanom činu. Nitko se ne odlučuje na udomljavanje zbog materijalne koristi. Međutim, za uzdržavanje djece potreban je i novac koji rijetki u BiH imaju viška. Stoga je zakonom određena i visina sredstava za uzdržavanje djeteta. Obitelji koje udome djecu ostvaruju pravo na udomiteljsku naknadu, kao i naknadu za uzdržavanje osobe koja se kod njih smjestila. Udomiteljska naknada iznosi 15% od prosječne plaće u FBiH, a u specijaliziranom udomiteljstvu 30% plus troškovi za uzdržavanje.

Novčana sredstva

Dakle, osim udomiteljske naknade, koja iznosi 129 KM za tradicionalno udomljavanje te 258 KM za specijalizirano udomiteljstvo, s obzirom na to da je prosjek plaće u FBiH lani iznosio 860 KM, udomiteljima pripada i mjesečna naknada za uzdržavanje udomljenika. Ona za tradicionalno udomiteljstvo iznosi najmanje 30%, a za specijalizirano najmanje 50% prosječne plaće, što znači da je u prvom slučaju minimalno 258 KM, a u drugom minimalno 430. Dakle, udomiteljima, prema novom zakonu, kod tradicionalnog udomljavanja pripada iznos od minimalno 387, dok u im u slučaju specijaliziranog udomljavanja pripada iznos od minimalno 688 KM. Razlog razlike u iznosima je taj što se u slučaju specijaliziranog udomiteljstva udomljeniku pružaju specijalizirane usluge zaštite zadovoljavanjem njegovih temeljnih i dodatnih životnih potreba, povezanih s njegovim psihofizičkim razvojem i razinom funkcioniranja koji odstupaju značajnije od odrastanja i razvoja osoba iste životne dobi, ili koji ima veće probleme u ponašanju, teže zdravstveno stanje ili invaliditet, a udomljeniku potrebnu zaštitu pruža specijalizirani udomitelj s posebnim znanjem i vještinama te članovi njegove obitelji.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije