Na izborima za Hrvatski sabor 11. izborna jedinica neće imati presudan utjecaj

Za tri zastupnika iz dijaspore u utrci 79 kandidata na osam lista

storyeditor/2024-04-01/izbori_rh.jpg
03.04.2024.
u 09:57

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske sastavilo je i objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici, a na kojoj se nalazi osam političkih subjekata s različitim brojem predloženih kandidata po listi

Izbori za Hrvatski sabor koji će se u utorak, 16. travnja, i u srijedu, 17. travnja 2024., održati i na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske bit će važni zbog činjenice da je Hrvatska strateški saveznik BiH na njezinu europskom putu, a o tome tko će voditi državu i u iduće četiri godine, svakako će ovisiti i dinamika kretanja BiH u njezinim nastojanjima da što prije postane dio velike europske obitelji suvremenih demokratskih društava, piše Večernji list BiH.

Upravo je zahvaljujući naporima Hrvatske BiH i ostvarila značajan iskorak u europskim okvirima te došla u poziciju u kojoj su joj otvoreni pregovori s EU-om. Za Hrvate u BiH od osobite je važnosti i činjenica da se Hrvatska, svojim utjecajem i ugledom u EU, do sada u više navrata pokazala kao ključna kada je riječ o naglašavanju ustavnog načela konstitutivnosti naroda, kao i aktivan zagovornik potrebe poštivanja legitimnog političkog predstavljanja u Predsjedništvu i domovima naroda. Uostalom, zahvaljujući Hrvatskoj upravo je u službeni vanjskopolitički dokument EU-a ušla odrednica o konstitutivnosti naroda u BiH. Sve navedeno elementi su koji daju za pravo donijeti zaključak o značaju izlaska na ove izbore uslijed nastavka europskog puta BiH.

Liste

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske sastavilo je i objavilo zbirnu listu pravovaljanih lista za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici, a na kojoj se nalazi osam političkih subjekata s različitim brojem predloženih kandidata po listi. Ukupno se za Hrvatski sabor iz ove izborne jedinice koja, podsjećamo, daje tri mandata, natječe 79 kandidata, a među njima su i neka dobro poznata imena, ali i ona za koja javnost nije imala prilike čuti mnogo. Na proteklim parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor u 11. izbornoj jedinici glasovalo je nešto više od 28 tisuća birača, a od toga najveći dio, njih oko 21 tisuću, iz BiH.

Oni koji na dan izbora budu htjeli iskoristiti svoje biračko pravo moći će to napraviti, kada govorimo o Bosni i Hercegovini, u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava: Veleposlanstvu Hrvatske u Sarajevu - izvan prostorija predstavništva, na adresi: Franjevački međunarodni studentski centar, Zagrebačka 18, Sarajevo; Generalnom konzulatu Hrvatske u Mostaru - izvan prostorija predstavništva, na adresi: kampus Sveučilišta, Matice hrvatske bb; Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjoj Luci na adresi: Milana Karanovića 1; Generalnom konzulatu Hrvatske u Tuzli - izvan prostorija predstavništva, na adresi: Hrvatski kulturni centar "Sv. Franjo", Stari grad 2; Konzulatu Hrvatske u Livnu - izvan prostorija predstavništva, na adresi: Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić", Župana Želimira 19; Konzulatu Hrvatske u Vitezu - izvan prostorija predstavništva, na adresi: Osnovna škola Vitez, Josipa Kurevije 2; te Konzulatu Hrvatske u Orašju - izvan prostorija predstavništva, na adresi: Sportski kulturni centar, Osma ulica broj 66.

Način glasovanja

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju. Ipak, valja naglasiti kako birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju, već će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Hrvatskoj. Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji odnosno Gradu Zagrebu koje vodi registar birača ako će se na dan održavanja izbora nalaziti u Republici Hrvatskoj.

Izbori koji se održavaju 16. i 17. travnja jedni su od nekoliko njih na koje će državljani Republike Hrvatske u BiH moći izići. Nepuna dva mjeseca poslije, točnije 9. lipnja, održavaju se izbori za Europski parlament, koji također imaju izniman značaj i za poziciju BiH, odnosno Hrvata u BiH, koji preko svojih zastupnika u Europskom parlamentu mogu kandidirati teme koje ih se izravno tiču. To će, posljedično, imati i pozitivan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu u cjelini koja mora ostati u fokusu europskih institucija i u godinama koje dolaze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?