ALARMANTNO

Za tri mjeseca u BiH umrlo više od 9.000 ljudi!

08.07.2018.
u 20:30

Od siječnja do ožujka ove godine u našoj zemlji rođeno je 6.221 dijete, a umrla je 9.791 osoba. Od ovog broja, njih 5.378 umrlo je u FBiH

Vlasti u BiH morale bi se zabrinuti nad statističkim podacima o prirodnom kretanju stanovništva, jer je u prva tri mjeseca ove godine u našoj zemlji nastavljen trend povećanja broja umrlih u odnosu na rođene. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, od siječnja do ožujka ove godine u našoj zemlji rođeno je 6.221 dijete, a umrla je 9.791 osoba. Od ovog broja, njih 5.378 umrlo je u FBiH, piše Dnevni Avaz. 

Federalni zavod za statistiku nedavno je objavio podatke za travanj i, prema njima, u tom mjesecu umrlo je još 1.847 ljudi, što znači da je u prva četiri mjeseca u Federaciji umrlo 7.225 ljudi! Iz istog izvora doznaje se da je u travnju rođeno 1.536 beba. Ako se usporede podaci o broju umrlih u travnju ove i istom mjesecu prošle godine, vidljivo je da je ovog travnja u Federaciji umrlo 270 osoba više! Nijedna od deset županija u Federaciji u travnju nije imala veći broj rođenih od broja umrlih.

Najviše osoba umrlo je u Tuzlanskoj županiji, njih 384, a po broju umrlih na drugom mjestu je Sarajevska županija, koja je u tom mjesecu ostala bez 371 stanovnika.

No, u ove dvije županije u travnju je rođeno i najviše beba u odnosu na druge županije. Tako je u Sarajevskoj županiji rođena 371 beba, a u Tuzlanskoj 275.

U Zeničko-dobojskoj županiji u travnju je umrlo 280 osoba, a rođena je 251, dok je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u istom mjesecu rođeno 168 beba, a 203 osobe su umrle.

Najmanje rođenih bilo je u Posavskoj županiji, i to samo njih troje, dok je umrlo 36 ljudi.

U Livanjskoj županiji rođeno je 29 beba, a 69 osoba je umrlo, dok su u Bosanskopodrinjskoj županiji Goražde rođene 22 bebe, a 36 osoba je umrlo. Negativan priraštaj bilježi i Unsko-sanska županija, gdje je rođeno 150, a umrlo 175 ljudi, kao i Hercegovačko-neretvanska županija, gdje je u tamošnjim općinama u matične knjige rođenih upisano 168, a u knjige umrlih 203 ljudi.

Ako se pogledaju područja u FBiH gdje se rađa najmanje djece, a gdje umire najviše osoba, evidentno je da su to oni krajevi odakle se iseljava najviše građana BiH. To znači da BiH ubrzano postaje zemlja staraca. Mladi, koji sve češće odlaze, rađaju se u nekim drugim zemljama. Nažalost, u BiH se uglavnom umire.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije