Ako se ostvari i dio planiranog, Federacija će do 2025. biti veliko gradilište

Za tri godine trebali bi početi ili biti završeni projekti vrjedniji od 17 milijardi KM

koridor VC
ilustracija
07.08.2022.
u 12:52

Promatrano po godinama, najviše kandidiranih projekata trebalo bi biti realizirano tijekom 2024. godine. Najvrjedniji su kandidirani projekti iz oblasti energetike i cestogradnje

Ukupna vrijednost projekata uključenih u program javnih investicija Federacije BiH u iduće tri godine iznosi nešto više od 17,638 milijardi maraka, od čega se više od 10 milijardi odnosi na kandidirane projekte, 6,7 milijardi KM na projekte čija je provedba u tijeku i 872 milijuna KM na projekte sa statusom “odobren”, piše Večernji list BiH.
Što se sve planira
Ti podaci nalaze se u nacrtu programa javnih investicija Federacije BiH za razdoblje 2023. - 2025. godine, koji će vjerojatno biti i prihvaćen kao Vladin dokument. Spomenuti kandidirani projekti su projekti za koje nisu osigurani izvori financiranja u trenutku izrade programa javnih investicija. Prema preferiranom načinu financiranja, većina kandidiranih projekata javnih investicija do 2025. godine ovisit će o inozemnim kreditnim sredstvima. Čak 6,8 milijardi trebalo bi osigurati iz inozemnih kredita, a preostale 3,2 milijarde iz svih ostalih. Pri tomu značajan iznos otpada i na vlastita sredstva - oko 1,4 milijarde maraka.
Promatrano po godinama, najviše kandidiranih projekata trebalo bi biti realizirano tijekom 2024. godine. Najvrjedniji su kandidirani projekti iz oblasti energetike i cestogradnje. Tako su projekti izgradnje TE Banovići i novog bloka TE Kakanj premašili iznos od milijardu maraka (po projektu). Više od milijardu maraka vrijedan je i projekt izgradnje tunela Prenj na koridoru Vc. Zanimljivo je da je većina projekata prošla proceduru kandidiranja u prethodnim godinama, a da je u ovoj godini rangirano projekata u vrijednosti od 495 milijuna KM. To je, inače, posao koji obavlja posebno Povjerenstvo za program javnih investicija FBiH.
Što se tiče odobrenih projekata, to su oni projekti za čije je financiranje, nakon zaključka Vlade Federacije BiH, pokrenut proces osiguranja potrebnih sredstava. Njihova ukupna vrijednost viša je od 872 milijuna maraka, od čega bi najveći iznos trebao biti realiziran u 2023. godini. Svi ti projekti odnose se na izgradnju dionica autoceste na koridoru Vc, čime se samo potvrđuje da je ovo najznačajniji infrastrukturni projekt u Federaciji idućih godina. To su dionice Ozimica - Poprikuše, Putnikovo brdo - Medakovo te Mostar jug - Zvirovići.
Projekti u provedbi su, pak, projekti za čije su financiranje, djelomično ili u potpunosti, osigurana domaća ili inozemna sredstva postala učinkovita i njihova je realizacija u tijeku. Domaća sredstva su proračunska sredstva Federacije, županija, gradova i općina, vlastita sredstva javnih poduzeća, sredstva fondova i domaćih banaka. Inozemna sredstva su krediti i donacije Svjetske banke, Europske investicijske banke, Razvojne banke Vijeća Europe, Europske banke za obnovu i razvoj, Njemačkog kreditnog zavoda za obnovu (KfW), Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Europske komisije, vlada pojedinih zemalja te drugih donatora.
Ukupna vrijednost projekata koji su u fazi provedbe nešto je veća od 6,7 milijardi maraka. U prethodnim godinama investirano je već 2,7 milijardi, a u idućim godinama planirano je investiranje još od 726 do 798 milijuna KM, ovisno o godini. Više od polovine ukupnog iznosa, odnosno vrijednosti projekata otpada na cestogradnju i energetske objekte.
Stanje u županijama
Najvrjedniji projekti trenutačno se realiziraju u Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji. Vrijednost onih u Tuzlanskoj je 1,9, a u Zeničko-dobojskoj županiji 1,8 milijardi maraka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji započeti su projekti javnih investicija vrijedni 685 milijuna maraka. U Sarajevskoj županiji nešto manje - 673 milijuna, a u Hercegbosanskoj - 235 milijuna KM. Slijedi Unsko-sanska županija sa 195 te Bosanskopodrinjska županija sa 146 milijuna maraka započetih investicija. Na začelju su Srednjobosanska županija, gdje investicije vrijede 76 milijuna te Posavska i Zapadnohercegovačka županija, gdje javne investicije u fazi realizacije vrijede tek 18 odnosno 17 milijuna maraka.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?