Oštrije mjere

Za svaku transakciju veću od 
200 KM mora postojati dokaz

29.09.2015.
u 06:15

Za navedene 
transakcije koje prelaze naznačeni iznos bit će sada potrebno knjiženje

Svaki iznos veći od 200 KM koji poslovni subjekt isplaćuje fizičkoj osobi po novoj uredbi koja određuje uvjete i način plaćanja između sudionika u platnom prometu u gotovom novcu, morat će se knjižiti i prikazati kroz knjigovodstvene papire. Ova odluke koju je donijela Vlada, pravne osobe, s obzirom da moraju voditi blagajničko poslovanje, nemaju ograničenja u smislu visine novca koji se drži u blagajni, visine isplate i visine naplate.

U obavljanju djelatnosti poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za isplate mirovina, primanja iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim osobama iz oblasti socijalne i dječje zaštite. Također se može isplatiti akontacija putnih troškova i dnevnici za službena putovanja, isplate naknada i drugih primanja koja se ne smatraju dohotkom i ne podliježu oporezivanju sukladno propisima koji reguliraju porez na dohodak, otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, ljekovitog bilja, industrijskih i drugih sekundarnih sirovina od fizičke osobe, isplata štete fizičkoj osobi po osnovi osiguranja imovine i osoba ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 300 KM.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?