Vlada spašava privatne banke, dok FBiH propada

Za sumnjive investitore s karipskih otoka lobira ministar

banke-txt.jpg
Foto: import
26.11.2013.
u 09:04

Sumnjivi interes ministra Bijedića za Postbank BH

Dok mu investitori kradu asfalt s autoceste, a građani u Hercegovini blokiraju izgradnju koridora Vc zbog neispunjenih obećanja o obnovi lokalnih cesta, federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić (SDP) bavi se Postbankom BH i pokušajima da izlobira njezinu dokapitalizaciju od malo poznatog investitora s Britanskih Djevičanskih otoka.

Off shore tvrtke

Iako se predstavljaju kao švicarska kompanija, dokumenti dostavljeni Agenciji za bankarstvo FBiH pokazuju kako je zapravo Fam Fund registriran u jednoj od poznatijih off shore oaza u svijetu, Britanskim Djevičanskim otocima. Ta tvrtka je pokazala interes za dokapitalizaciju upropaštene Postbanke BH, ali je Agencija odbila ponudu. Osim sumnjive registracije, razlog je i dvojbena sposobnost za dokapitalizaciju jer im je za to potrebno 19 milijuna, a imovina Fam Funda, prema dostavljenoj dokumentaciji, vrijedna je svega oko 16 milijuna KM.

Postbank BH jedna je u nizu neuspjelih “poslovnih” priča federalne vlasti, a zanimljiv je interes koji ministar Bijedić pokazuje za slučaj banke u kojoj Federacija ima mizeran vlasnički udjel. Naime, većinski vlasnik ovog neuspjelog projekta ulaska javnih poštanskih operatera u bankarski posao je “Poteza Adriatic Fund” iz Amsterdama. Čudno je s koliko žara se ministar Bijedić uključio u navodne pokušaje spašavanja Postbank BH. Izravno je optužio direktora Agencije za bankarstvo FBiH Zlatka Barša da tjera strane investitore jer je Agencija odbila zahtjev za dokapitalizaciju Bijedićevih ulagača.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije