Povećan iznos stipendija iz proračuna Republike Hrvatske

Za studente iz BiH Hrvatska daje milijune kuna više

27.12.2021.
u 11:46

Republika Hrvatska nastavlja povećavati iznose novčanih sredstava za pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini, i to u nizu područja, počevši od obrazovanja, preko gospodarstva do kulture i sporta. U jednoj od posljednjih odluka Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je javni natječaj za dodjelu stipendija studentima - pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske - za akademsku godinu 2021./2022, piše Večernji list BiH. 

Značajno povećanje

Ured za Hrvate izvan Hrvatske značajno je povećao broj i iznos stipendija za te studente, umjesto 500, koliko ih je dodijelio za akademsku 2020./21., dodijelit će tisuću stipendija, a one će, umjesto 750 kuna, iznositi 1000 kuna mjesečno. Od tisuću stipendija, njih 750 namijenjeno je za studij u BiH, a 250 za studij u Hrvatskoj - 200 za Hrvate u BiH, 30 za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i 20 stipendija za pripadnike hrvatskog iseljeništva.

Stipendije se dodjeljuju za jednu akademsku godinu jednokratno, odnosno za razdoblje od 10 mjeseci u mjesečnom iznosu od 1000 kuna, što pomnoženo znači da će hrvatska država za stipendiranje izdvojiti čak 10 milijuna kuna. Ured će stipendije dodijeliti temeljem javnog natječaja koji je otvoren do 19. siječnja 2022. Stipendija se dodjeljuje na temelju bodova ostvarenih prema općem uspjehu studenta u školovanju, odnosno studiju te socijalno-materijalnom statusu studenta. Uz navedenu odluku, ovih je dana donesena i odluka kojom se vrši raspodjela milijun kuna za posebne potrebe i projekte od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2021. godinu. Na popisu u koji je Večernji list imao uvid nalazi se 66 pravnih i fizičkih osoba iz BiH, ali i iseljeništva koje su dobile vrijedna sredstva iz hrvatskog proračuna, a kojima će lakše i učinkovitije provesti svoje projekte, uglavnom iz znanosti, obrazovanja i kulture.

Važni projekti

Među značajnijim projektima koji su dobili podršku Republike Hrvatske je i projekt "Mostarsko proljeće 2021. (ujesen) - XXIII. dani Matice hrvatske Mostar" u organizaciji Matice hrvatske Mostar, kao i projekt "HVO u Domovinskom ratu - prošlost koja ne blijedi" koji je prijavila Udruga "Rubikon" iz Širokog Brijega. Podršku je dobio i projekt "Istraživanje i predstavljanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini" koji je uradila Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" iz Prisoja, kao i projekt "Izvođenje građevinskih radova na kapelici svete Terezije od Djeteta Isusa" Batar i Bukvik koji je kandidirala župa sv. Roka - Bosanska Gradiška.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?