Izvješće o radu Federalnog ministarstva branitelja i invalida rata

Za reviziju branitelja nezakonito potrošili više od tri milijuna KM

07.08.2015.
u 07:55

Nesumnjivo je prilikom revizije prekršen zakon što se može vidjeti u izvješću Ureda za reviziju rada institucija FBiH Situacija u oblasti hitne medicinske pomoći jako je loša u više od 80 posto službi na području Tuzlanske županije

Federalno ministarstvo branitelja i invalida rata u prošloj godini za potrebe provedbe kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite potrošilo je 3,096.623 KM. Od tog iznosa, prema nalazima revizije, najviše su se plaćale paušalne naknade i naknade po učinku po osnovi provedbe zakonske kontrole, i to nešto više 1,15 milijuna maraka. Na temelju zaključenih ugovora o djelu potrošeno je 529.139 KM, volonterski ugovori 93.566 KM, neto naknade za rad revizorskih timova za kontrolu i revizorskog tima za koordinaciju od 440.192 KM, troškovi nagrada revizorskim timovima i zaposlenicima Ministarstva 88.100 KM. Veliki su financijski izdaci zabilježeni kod plaćanja rada liječničkog povjerenstva Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja za potrebe provedbe zakonske revizije za koju je izdvojeno 1,049.209 KM. Od tog iznosa na putne troškovi i troškove noćenja plaćeno je 184.854 KM; troškove goriva 153.014 KM; troškove održavanja vozila 64.111 KM; troškove uredskog materijala i opreme za revizorske timove 132.103 KM; poreze i doprinose za samostalnu djelatnost i povremeni rad 246.556 KM.

Troškovi edukacije revizorskih timova plaćeni su 51.346 KM i ostale nespomenute usluge 64.433 KM. Možda ovi troškovi i ne bi bili sporni da prilikom isplate nije prekršen zakon. U izvješću Ureda za reviziju rada institucija Federacije BiH jasno stoji kako "izvršenim uvidom u prezentiranu dokumentaciju, na bazi odabranog uzorka, za obračun i isplatu novčane (paušalne) naknade revizorskim timovima za kontrolu konstatirano je da u pojedinim slučajevima obračun i isplata novčane naknade nije izvršena u skladu s odlukom Vlade FBiH o osiguranju kadrovskih i materijalnih pretpostavki za izvršenje Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko - invalidske zaštite. Po njima, isplate novčanih naknada (paušala) su isplaćivane a da pri tome nije završena provjera potrebnog broja predmeta, odnosno da je postupak provjere okončan u skladu s odlukom Vlade FBiH.

Revizori upozoravaju kako je Ministarstvo branitelja i invalida rata FBiH, predvođeno tadašnjim ministrom Zukanom Helezom, moralo "obračun i isplatu novčanih (paušalnih) naknada revizorskim timovima za kontrolu vršiti u skladu s odlukom Vlade FBiH o osiguranju kadrovskih i materijalnih pretpostavki za izvršenje Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite, samo za broj predmeta za koje je postupak provjere okončan. Zbog ovih i još nekoliko negativnosti, rad spomenutog ministarstva ocijenjen je s rezervom od Ureda za reviziju rada institucija FBiH. Traži se od nove vlasti ispravka svih pobrojanih nezakonitosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije