Pomoć braniteljima

Za renoviranje do 12.000, a za kupnju stana do 20.000 KM

14.08.2020.
u 18:12

Federalna Vlada usvojila je program utroška sredstava ‘Tekući transferi neprofitnim organizacijama - za podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i boračku populaciju’ utvrđen proračunom FBiH za 2020. Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata u iznosu od 200.000 KM. Ova odluka bit će realizirana u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima u 2020. koja će biti uplaćena na račun Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljske populacije, a na osnovi usvojenog programa rada Fondacije za 2020., piše Večernji list BiH. 

Stambeno zbrinjavanje

Inače, na web-stranici Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljskih populacija 28. srpnja objavljen je poziv za dodjelu kredita za stambenu izgradnju u iznosu od 1,900.000 KM i interventne bespovratne pomoći tijekom 2020. Poziv je otvoren do 28. kolovoza. Pravo sudjelovanja u raspodjeli kreditnih sredstava ostvaruju pripadnici braniteljske populacije, kao i članovi njihove uže obitelji (roditelji, supruga i djeca), s projektima usmjerenim na realizaciju ciljeva Statuta Fondacije. Kreditna sredstva mogu se odobriti za popravak i sanaciju obiteljskog stambenog objekta u kojem živi pripadnik braniteljske populacije, popravak i sanaciju stambene jedinice u vlasništvu ili unajmljenoj stambenoj jedinici u kojoj živi pripadnik braniteljske populacije. Potom, izgradnju novih obiteljskih stambenih objekata i stanova u kojima će živjeti pripadnik braniteljske populacije (nadziđivanje, nadogradnja, pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove i sl.) i kupnju kuće ili stana u kojem će živjeti pripadnik braniteljske populacije. Tražitelj kredita kreditno je sposoban ako jednom trećinom svog mjesečnog primanja ili solidarno sa supružnikom može podmiriti mjesečni anuitet. Pomoć u vidu kredita za popravak i sanacije može se dodijeliti u iznosu do 12.000 KM na maksimalnu otplatu do 10 godina uz godišnju kamatu od 2,99% i troškove bankarskih usluga. Pomoć za izgradnju ili kupnju može se dodijeliti u iznosu do 20.000 KM na maksimalnu otplatu do 15 g., uz godišnju kamatu od 1,99% i troškove bankarskih usluga. Opći kriteriji za odobrenje sredstava su da je osoba pripadnik braniteljske populacije, da ima prebivalište na području BiH, da nema riješeno stambeno pitanje ili je u aktivnostima na poboljšanju uvjeta stanovanja u već postojećoj stambenoj jedinici. Osoba s neriješenim stambenim pitanjem smatra se osoba koja osobno ili član uže obitelji nema stambenu jedinicu na području BiH, osoba čija je stambena jedinica djelomično ili potpuno uništena, osoba čija stambena jedinica ne ispunjava norme za normalno stanovanje članova obitelji i koja vrši poboljšanje uvjeta stanovanja u postojećoj stambenoj jedinici.

Liječenje branitelja

Spomenimo i da je Vlada donijela odluku o izmjeni i dopuni odluke o utrošku sredstava s kriterijima raspodjele sredstava ‘Tekući transferi pojedincima - za pomoć u liječenju branitelja’, utvrđenom proračunom FBiH za 2020. kojom je iznos od 1,5 mil. KM, odobren po ovom transferu, povećan na 2,7 mil. KM. Zbog drastičnog povećanja pristiglih zahtjeva za pomoć u liječenju u 2020. bila su potrebna dodatna financijska sredstva, a iznos za ove namjene od 1,050.000 KM uvećan je i iznosi 2,250.000 KM. Za pomoć u liječenju obitelji poginulih branitelja, obitelji umrlih RVI, obitelji umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i obitelji umrlih razvojačenih branitelja odobreni iznos od 450.000 KM ostao je nepromijenjen.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?