Perica Romić

Za razvoj općine Kupres potrebni projekti od posebnog interesa

kupres
14.05.2016.
u 12:04

Za razvoj općine Kupres kao turističke i druge destinacije potrebni su joj projekti od posebnog interesa poput Sportskih terena na Čajuši, Zdravstveno-rehabilitacijskog centra - Čajuša 3 te Agronomskog instituta za zoologiju, kazao je za Fenu načelnik općine Kupres Perica Romić.

- Projektom Sportski tereni na Čajuši značajno bi se proširila turistička ponuda, a ukoliko se misli razvijati ljetni turizam realiziranje ovog projekta je neophodno. Po mom osobnom mišljenju najbolji put realiziranja izgradnje sportskih terena je javno-privatno partnerstvo, kazao je Romić.

Po njegovim riječima, problem je u činjenici da je zakon o Javno-privatnom partnerstvu prošao samo formu Nacrta u federalnom Parlamentu, a Vlada FBiH bi do ljeta ove godine trebala uputiti prijedlog navedenog zakona na usvajanje Zastupničkom i Domu naroda F BiH.

Projekt Zdravstveno-rehabilitacijski centar je po riječima načelnika usko vezan s realizacijom izgradnje sportskih terena i oni u biti čine jednu cjelinu.

- Velika prednost ovog projekta je činjenica da je urađen Glavni projekt izgradnje te su time stvoreni preduvjeti za izdavanje građevinske dozvole - istaknuo je Romić.

Sljedeći korak je odluka Bolnice "Srebrnjak" i Doma zdravlja "Kupres" na koji će način riješiti nositelja svih aktivnosti.

- Dakle, mora se odlučiti hoće li se osnovati nova pravna osoba ili će netko od njih biti glavni nositelj aktivnosti. Nakon što se odredi nositelj aktivnosti općina Kupres će morati odlučiti hoće li ući u vlasničku strukturu Zdravstveno-rehabilitacijskog centra ili će samo stvarati pretpostavke za njegovu izgradnju - naglasio je Romić.

Kada je u pitanju projekt Čajuša 3, načelnik Romić je istaknuo da je to naselje koje je zamišljeno kao "gradska četvrt" u kojem će svoje kuće za odmor graditi imućniji slojevi društva.

- Drugim riječima, plan je izgraditi elitno vikend naselje, a osnovni preduvjet za početak realiziranja je izrada i usvajanje regulacijskog plana - kazao je Romić.

Njegova pretpostavka je da bi su u slučaju izgradnje Sportskih terena i Zdravstveno-rehabilitacijskog centra na Čajuši bez ikakvih problema privukli imućnije ljude koji bi bili spremni investirati u Kupres i tu napraviti svoje kuće za odmor.

Zadnji spomenuti projekt je izgradnja Agronomskog instituta za zoologiju na što je Romić napomenuo da je izgradnja počela uz prethodno riješene imovinsko pravne odnose na zemljištu dok je s druge strane natječaj za nabavku labaratorijske opreme koju je raspisao Agronomski i prehrambeno tehnološki fakultet u Mostaru još u tijeku te će opremanje i nabavka opreme sačekati jedno vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?