Radionica u Posušju

Za projekte prekogranične suradnje granice nisu prepreka

10.12.2017.
u 08:49

Projektno-edukacijska radionica o mogućnostima ostvarivanja sredstava iz programa “Interreg IPA, prekogranična suradnja, Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.” održana je prvi put u Posušju.

Zdravstvo i turizam

Organizator je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova RH te Agencije za regionalni razvoj RH, a radionica je održana na inicijativu Općine Posušje. Predstavljena su prioritetna područja iz tog programa, koja se odnose na zdravstvo, turizam, energetsku održivost te poslovno okruženje i konkurentnost.

Prema riječima općinskog načelnika Branka Bage, cilj radionice je obučavanje kadrova i upoznavanje s mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije te zbližavanje svih djelatnika u općinskim institucijama koji bi radili i koji rade na tim projektima.

- Mi već imamo u tijeku jedan ovakav projekt.

Riječ je o projektu koji je nastao u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom, a odnosi se na nabavu CNC strojeva koji bi bili smješteni u poslovnoj zoni “Osrdak”.

Riječ je o infrastrukturnom, proizvodnom i tehnološkom projektu za koji se nadamo kako ćemo ga uspješno provesti - kazao je Bago.

Žana Ćorić uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kazala je kako su kao organizatori jako zadovoljni odzivom te da je to jako dobar temelj za nastavak rada.

- Prva je ovo u nizu radionica koje planiramo. Ova je organizirana za Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju. Smatramo kako je jedna od najvažnijih poruka ove radionice zajedništvo koje imamo - kazala je Ćorić, najavivši drugi poziv programa “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – BiH– Crna Gora 2014-2020“ koji kreće u prvoj polovici iduće godine.

“Na ovoj radionici predstavljamo konkretne korake za ovaj poziv: kako jačati ljudske kapacitete, kako osmisliti projekt, kao ga realizirati, što može konkurirati u ovom programu, koji su potrebni koraci, što može biti prepreka i dr”, navela je Ćorić.

Sredstva iz EU

Program “Interreg IPA, prekogranična suradnja, Hrvatska - BiH - Crna Gora 2014. - 2020.” prilika je stanovnicima BiH za povlačenje sredstava iz fondova EU, a u drugom pozivu bit će dostupno 35 milijuna eura sredstava.

- Mi smo upravo tu u Posušju kako bismo predstavili ovaj poziv jer smatramo da je ovo izvrsna prilika za doći do novih sredstava. Smatramo da je prekogranična suradnja vrlo važna, pogotovo za ova pogranična područja jer može riješiti jako puno problema. U ovom slučaju granica nam nikako nije prepreka - kazala je Stella Arneri uime Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije