Ulaganje

Za projekte javne rasvjete i vodovodne mreže 1,3 mil. KM

domaljevac
05.10.2021.
u 21:47

U posavskoj općini Domaljevac-Šamac jesen je u znaku realiziranja projekata infrastrukture koji idu u prilog poboljšanju kvaliteta življenja. U suradnji s USAID-om kroz projekt izgradnje mira PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost), koji provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS), završili su rekonstrukciju javne rasvjete na cjelokupnom području općine, piše Večernji list BiH.

Zamjena 936 rasvjetnih tijela

Projektom je izvršena zamjena 936 zastarjelih rasvjetnih tijela novom modernom LED rasvjetom. Ukupna vrijednost projekta je oko 91.000 KM, od čega je udruga PRO-Budućnost sudjelovala s 56.000 KM, dok je ostatak sredstava izdvojila Općina Domaljevac-Šamac iz vlastitog proračuna. Ovim projektom, tvrde u općinskom poglavarstvu, ostvarit će se znatna ušteda električne energije, kao i financijskih sredstva. U isto vrijeme nastavljen je projekt pružanja vodovodne mreže u Domaljevcu u sklopu projekta vodoopskrbe u toj općini PŽ-a. Lijepo vrijeme pogoduje nastavku radova gradnje vodovodne mreže koja obuhvaća ulice: dio Posavskih branitelja, Savsku, Zrinsku, Ante Starčevića, dio 104. brigade HVO-a, Frankopansku, dio Sv. Ane i K. Kotromanić ukupne dužine oko 3,5 km. Procijenjena vrijednost ove faze izgradnje je oko 300.000 KM s PDV-om koju sufinancira Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a preostali iznos bit će izdvojen iz proračuna općine. - Projekt obuhvaća zemljane radove te postavljanje primarnih cijevi, hidranata i šahtova sa spojevima. Ova dionica dosta je zahtjevna zbog betonskih podloga, kao i postojećih elektro i telekomunikacijskih instalacija u zemlji. Radovi se odvijaju prema dinamici, a trenutačno polažemo primarnu vodovodnu cijev s pripremama za priključke koji će biti postavljeni nakon završetka cjelokupne vodovodne mreže - potvrdio nam je Dejan Džijan, izvođač radova. - Radovi na vodovodnoj mreži u Domaljevcu počeli su 2019., odmah nakon što smo počeli aktivnosti na gradnji vodotornja. Dosad smo izgradili vodotoranj i dvije dionice vodovodne mreže ukupne dužine od 3,5 km, sve zajedno u vrijednosti od oko 1,300.000 KM. Smatram da je to veliki rezultat jedne male općine jer projekt se odvijao, ne zaboravimo, u vrijeme globalne pandemije i svih problema koje je prouzročila. Sada izvodimo radove na lokaciji središta, nove dionice izgradnje vodovodne mreže u kojoj će biti pokriveno novih osam ulica u naseljenom mjestu Domaljevac i na taj ćemo način završiti cijelo središte Domaljevca. Kao i dosad, za izgradnju vodovodne mreže uspjeli smo osigurati potporu vlada RH, FBiH, PŽ-a, a nisu izostala ni proračunska sredstva Općine. U svim projektima nastojimo, koliko možemo našim skromnim sredstvima, maksimalno izdvajati za projekte od životne važnosti za našu općinu. Vjerujem da će vremenske prilike poslužiti te da ćemo planiranu dionicu vodovodne mreže završiti prema planu, u roku od tri mjeseca - kazao nam je načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić. Izgradnja vodovodnog sustava, smatraju u općinskoj upravi, a s tim se odavno slažu i mještani, na području ove općine jedan je od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. To je osobito vidljivo u ovo vrijeme niskog vodostaja rijeke Save jer mnogi su stanovnici ostali bez vode na privatnim bušotinama izvorišta koja su presušila još početkom ljeta.

Cijene priključaka i naknade

- Upravo zato trudimo se da ovaj proces teče što je brže moguće i u tom smjeru smo maksimalno angažirani i svi mi iz općinske uprave. Na idućoj sjednici OV-a zastupnicima će biti predočen završni set dokumenata vezan uz cijene priključaka, naknade vode i nakon toga steći će se svi preduvjeti da počnemo priključivati korisnike na vodovodnu mrežu - kazali su. Iz Općine su zamolili vozače za razumijevanje i pojačan oprez tijekom radova.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?