predlaže se ukidanje obveze završetka škole

Za profesionalnog vozača u FBiH uskoro dovoljna vozačka dozvola

13.04.2019.
u 10:00

Kako biste se zaposlili kao profesionalni vozač u Federaciji BiH, uskoro bi moglo biti dovoljno da imate završenu srednju školu i položen vozački ispit za odgovarajuću kategoriju vozila. Odnosno, kako bi se netko zaposlio kao vozač autobusa ili kamiona, više neće biti potreban završetak odgovarajuće stručne spreme za zanimanje vozač, piše Večernji list BiH. 

U skladu s pravilima EU-a

Naime, ako Vlada FBiH usvoji set od 25 zakona koje je predložila Udruga poslodavaca FBiH, a inicijativa je već podržana većinom glasova na tematskoj sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, za zanimanje vozač u ovom bh. entitetu neće biti potrebna dodatna obuka.

- Propisivanje obveze završetka III. stupnja stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila za osobe koje vrše prijevoz autobusom i teretnim vozilom stvara problem velikom broju prijevozničkih tvrtki na području FBiH. Ovakva odredba dovodi do nedostatka voznog osoblja. Izmjenom zakona osigurat će se ambijent u kojem se gospodarskim društvima omogućava normalan rad i funkcioniranje, a mladim ljudima koji imaju završenu srednju školu i položen vozački ispit za odgovarajuću kategoriju vozila pomoći da lakše dođu do zaposlenja. Nova zapošljavanja ujedno dovode i do punjenja proračuna i izvanproračunskih fondova - navodi se u obrazloženju zakona o izmjeni Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, koji je predložila Udruga poslodavaca FBiH.

Iz Udruge nadalje smatraju kako će izmjena Zakona dovesti do harmonizacije propisa u FBiH i RS-u u kojoj postoji mogućnost da osobe sa završenom srednjom školom, bilo kojeg zanimanja, i položenim ispitom za određenu kategoriju, mogu biti zaposlene na radno mjesto vozača.

- Također, prijedlog izmjene je u skladu sa zakonodavstvom zemalja okruženja i zemalja EU-a. U većini zemalja na mjesto vozača može se zaposliti svaka osoba sa završenom srednjom školom koja ima odgovarajuću kategoriju za upravljanje autobusom, odnosno teretnim motornim vozilom - naglašavaju iz Udruge poslodavaca. Razlog zbog kojeg su iz Udruge poslodavaca, između ostaloga, pokrenuli i ovu inicijativu jest činjenica kako se radi o deficitarnom zanimanju u BiH. Odnosno, velik broj tvrtki koje se bave prijevozom putnika i tereta u FBiH suočava se s problemom nedostatka vozača autobusa i teretnih motornih vozila C i D kategorije.

Smanjenje nezaposlenosti

Problem nedostatka voznog osoblja nastaje zbog povećane količine posla u djelatnosti prijevoza, kao i velike potražnje za voznim osobljem i sve češćeg odlaska na rad u zemlje Europske unije. S druge strane, u FBiH osoba, osim toga što ima diplomu završenog fakulteta ili bilo koje srednje škole, mora imati i III. stupanj stručne spreme za zanimanje vozač motornog vozila jer bez toga ne može dobiti certifikat za obavljanje poslova vozača autobusa ili kamiona.

Također, mnogi gradovi i općine u Federaciji BiH nemaju srednjoškolske ustanove koje bi školovale ovakve kadrove. Usvajanje ovog zakona uvelike bi smanjilo broj nezaposlenih osoba u Federaciji BiH budući da se na zavodima nalaze tisuće osoba koje bi ukidanjem obveze za zvanje vozač mogle obavljati ovaj posao. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?