Poljoprivreda u potpunom izumiranju

Za prehranu građana uvozimo dvije trećine hrane

poljoprivreda
14.12.2013.
u 10:05

Samo se 25 posto raspoložive zemlje obrađuje

Iako je nekada Bosna i Hercegovina proizvodila hranu koja je bila dostatna da prehrani cjelokupno stanovništvo, danas je poljoprivreda u potpunom odumiranju. Zapravo, tek trećina hrane potrebne za zadovoljavanje potreba proizvodi se u zemlji, dok skoro dvije trećine stiže iz uvoza. O kakvoći hrane da i ne govorimo.

Obrađuje se četvrtina

Analize su pokazale da BiH raspolaže s oko 2,25 milijuna hektara obradive površine, od čega se obrađuje samo oko 25 posto. Vidljivo je, da uz toliko nezaposlenih ljudi u BiH i tako ogroman resurs, prema UNDP-ovom nacionalnom izvješću o humanom razvoju za ovu godinu, BiH uvozi više od 65 posto hrane potrebne za zadovoljavanje vlastitih potreba. U istom izvješću se također navodi da su mlijeko i meso glavni poljoprivredni proizvodi BiH, a proizvode se uglavnom na malim privatnim farmama.

Inače, u spomenutom izvješću navodi se i da mljekarstvo dominira u poljoprivrednoj proizvodnji, a stočarstvo daje skoro 60 posto BDP-a od poljoprivrede. Ostali važni poljoprivredni proizvodi BiH su pšenica, kukuruz, soja i duhan.

Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?