Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za potporu bankarskom sektoru 30 milijuna eura

27. listopada 2020. u 10:59 0 komentara 133 prikaza

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Nessl potpisali su danas sporazum o zajmu u vrijednosti 30 milijuna eura namjenjen za potporu Agenciji za osguranje depozita (AOD) i bankarskom sektoru u BiH. 

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno što su ova sredstva osigurana u vremenima pandemije kada se mijenja stanje u ekonomiji, a time i u bankarskom sektoru što otvara određene rizike poslovanja. 

"Financijski sektor je stup svake ekonomije i njegova stabilnost predstavlja prioritet svake države. Agencija je jedan od sudionika mreže za financijsku sigurnost ima posebnu ulogu u očuvanju stabilnosti. Zbog toga je ovaj projekt još važniji“, naglasio je Bevanda.

Projekt će se provoditi tako da će Agencija osigurati Stand-by aranžmane u vidu kreditne linije u iznosu od 30 milijuna eura imati na raspolaganju dostupna rezervirana sredstava koja se mogu koristiti pod posebno definiranim uvjetima i okolnostima. 
Ovim će biti ispunjeni i određeni uvjeti postojanja rezervne kreditne linije sukladno preporukama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Temeljem ovog sporazuma uvjeti zajma su povoljni uz rok otplate od osam godina, uključujući pet godina grace razdoblja na otplatu glavnice, te otplata kredita u 16 jednakih polugodišnjih rata. 
Ministar Bevanda naglasio je da suradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH, a da je ovim sporazumom ojačan i bankarski sektor i agencija koja regulira ovu oblast.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprječavanju širenja virusa Covid-19 i propisanih epidemioloških mjera. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.