Za pomoć u liječenju branitelja 3,8 mil. KM, za egzistencijalne naknade više od 61 mil. KM

06.04.2024.
u 17:12

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici donijela dvije odluke koje se tiču braniteljske populacije. Prva je vezana uz dodjelu sredstava za dva programa namijenjena ovoj populaciji, a drugom je utvrđen koeficijent naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za prvo tromjesečje ove godine.

Raspodjela sredstava
Vlada je na sjednici u četvrtak, na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, donijela odluke kojima su usvojena dva programa utroška sredstava namijenjenih braniteljskoj kategoriji u ukupnom iznosu od 4,080.000 KM planiranih u proračunu FBiH za 2024. godinu. Sredstva su namijenjena za pomoć u liječenju branitelja i podršku neprofitnim organizacijama. Prvim programom utroška sredstava Ministarstva s kriterijima raspodjele sredstava u okviru tekućeg transfera za pomoć u liječenju branitelja odobreno je 3,800.000 KM. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja može se ostvariti samo jedanput u dvije kalendarske godine. Iznimno u teškim slučajevima, imajući u vidu težinu bolesti i troškove liječenja, federalni ministar može odlukom odobriti jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja neovisno o tome što je podnositelj zahtjeva to pravo ostvario u prethodnoj kalendarskoj godini. Jednokratna novčana pomoć može se odobriti za plaćanje troškova liječenja u BiH (u visini od 300 KM) te u inozemstvu ako je u pitanju oboljenje koje se ne može liječiti u BiH (u iznosu do 2000 KM). U teškim slučajevima ministar može, na prijedlog nadležne općinske/gradske službe ili saveza braniteljske populacije, svojom odlukom odobriti i veći iznos pomoći za troškove liječenja od predviđenog, i to najviše do 3000 KM. Postupak ostvarivanja prava vrši se podnošenjem prijave Federalnom ministarstvu na propisanom obrascu na javni poziv, a javni poziv bit će otvoren do 31. listopada 2024. Drugim programom utroška sredstava ovog ministarstva u okviru tekućih transfera neprofitnim organizacijama planiran je iznos od 280.000 KM, a raspodjela sredstava vršit će se u skladu s općim i posebnim kriterijima. Programom su planirani transferi Savezu logoraša BiH u iznosu od 120.000 KM i Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH u iznosu od 70.000 KM. Programom je planiran transfer IDA - istraživačko-dokumentarne aktivnosti i zaštita žrtava svjedoka genocida u iznosu od 90.000 KM.

Egzistencijalna naknada
Vlada je na prijedlog spomenutog ministarstva donijela odluku kojom se utvrđuje koeficijent jedan za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje od siječnja do ožujka 2024. (1. tromjesečje). Riječ je o transferu za provedbu Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji - novčana egzistencijalna naknada, koji je utvrđen proračunom FBiH za 2024. godinu. U ovogodišnjem proračunu FBiH za ovu namjenu odobrena su sredstva u iznosu od 61,670.100 KM.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?