Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH

Za pomoć povratnicima i raseljenima 100.000 KM grant sredstava

izbjeglice
18.12.2015.
u 13:44

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je potpisala ugovore s predstavnicima 27 nevladinih organizacija kojima će biti raspodijeljeno 100.000 KM iz Granta za pomoć NVO i udruženjima izbjeglih i raseljenih osoba.

Sredstva su dodijeljenja na osnovu izbora najboljih prijedloga projekata koji su dostavljeni u prijavama na javni poziv Ministarstva, a namijenjena su realizaciji najbolje ocijenjenih projekata nevladinih organizacija i udruženja kojima se pruža pomoć starim i nepokretnim osobama, izgradnji putne komunikacije, pomoć povratničkim porodicama s više djece, otvaranju javne kuhinje, pomoć u nabavci ogrjeva...

Ministrica Borovac je kazala kako nije bilo lako izabrati između 44 projekta koja su dostavljena u Ministarstvo, te da je izabrano 27 najkvalitetnijih.

Istaknula je da izuzetno cijeni ono što rade nevladine organizacije i udruženja kao i dosadašnju suradnju s Ministarstvom, posebno njihovu ulogu kada je u pitanju podrška izbjeglim i raseljenim osobama.

- Nakon potpisivanja sporazuma, vi ćete praktično postati naši partneri na terenu i imat ćete priliku da i uime Ministarstva ova sredstva podijelite s izbjegličkom kategorijom i to prije svega s najugroženijom kategorijom stanovništva – navela je ministrica Borovac.

Dodala je da joj je drago da su projekti urađeni na osnovu potreba izbjeglih i raseljenih osoba, te da i 20 godina poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i 20 godina mira u BiH nevladine organizacije još s punim entuzijazmom pomažu ovim kategorijama stanovništva i imaju senzibilitet, osjećaj za tu pomoć.  

- Naš zajednički cilj jeste da poboljšamo uvjete života ovoj kategoriji stanovništva i da osiguramo život dostojan čovjeku u 21. stoljeću – kazala je ministrica Borovac.  

Izvršna direktorica Fondacije bosanskohercegovačka inicijativa žena Marijana Dinek je u ime 27 nevladinih organizacija koje nesebično pomažu izbjeglicama, povratnicima, raseljenim osobama, zahvalila ministrici Borovac i resornom ministarstvu navodeći da lokalne nevladine organizacije dolaze do krajnjeg korisnika.

- Mi možemo prepoznati njihove najvažnije potrebe, njihove probleme i predložiti rješenje - kazala je Dinek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije