programi pomoći

Za poljoprivredu i poduzetništvo Europa nudi 55 milijuna eura

23.07.2021.
u 20:40

Nabava modernih strojeva za preradu, ulaganje u infrastrukturu, modernizacija pogona, stvaranje uvjeta za nova zapošljavanja; sve su ovo neki od rezultata dosadašnje provedbe projekata Europske unije u BiH, a među kojima se posebno ističu dva - EU4Agri i EU4Business kojima se podržava razvoj poljoprivrede i biznisa, piše Večernji list BiH. 

Dobri primjeri

Kada se tomu dodaju dva nova projekta, EU4BusinessRecovery te EU4AgriRecovery, iznos sredstava pomoći penje se na respektabilnih 55 milijuna eura.

Jedan od reprezentativnih primjera uspjeha suradnje jest i kompanija Vimar Groupe d.o.o. u Visokom, a koju je jučer posjetio šef Izaslanstva EU-a i posebni predstavnik EU-a u BiH Johann Sattler.

U 2020., uz podršku Europske unije, kompanija Vimar izgradila je nove proizvodne pogone i kupila nove moderne strojeve za preradu mesnih proizvoda. To im je, u konačnici, omogućilo da proizvode u budućnosti plasiraju na tržištu EU-a. Osim toga, Vimar kroz tu investiciju bilježi značajan porast proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

- Kroz projekteEU4Agri i EU4Business podržavamo bh. gospodarstvenike da iz pandemije izađu snažni i spremni za poslovanje. Vimar je sjajan primjer nekad male tvrtke koja je uz podršku Europske unije izrasla u veliku kompaniju koja bi uskoro trebala početi izvoziti i na tržište Europske unije - istaknuo je Sattler.

Na prostoru BiH vidljivi su i brojni uspješni primjeri korištenja sredstava EU-a; okružena padinama Klekovače, Oštrelja i Srnetice nalazi se Babina bašta.

Ovim jedinstvenim poduzetničkim pothvatom plasteničke proizvodnje vješto rukovodi Snježana Pećanac, jedna od korisnika “Karte za posao”, projekta koji financira EU u okviru EU4Businessa. Iz Livna također stiže uspješna priča - s napunjenih 30 godina Mate Omazić napustio je rodni Zagreb i doselio se u Livno, kraj njegovih predaka. Pet godina poslije i uz podršku EU4Businessa, Mate je vlasnik najmodernije farme goveda u Bosni i Hercegovini.

U cilju jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju EU (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijun eura).

Oporavak

Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP od travnja 2018. do ožujka 2022. godine.

EU4Agri je pak četverogodišnji (2020. - 2024.) projekt čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. EU4Agri vrijedan je 20,25 milijuna eura i financira ga Europska unija s 20 milijuna eura, a sufinanciraju s 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

Istodobno, pokrenuta su i dva nova programa - EU4BusinessRecovery vrijedan 13,7 milijuna eura za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih pandemijom, a njime će više od 1000 radnih mjesta ugroženih zbog utjecaja pandemije biti sačuvano, dok će najmanje 100 novih biti kreirano.

Kada je riječ o poljoprivredi, projekt EU4AgriRecovery, vrijedan 5 milijuna eura, namijenjen je za oporavak i dugoročnu otpornost poljoprivrede i ruralnih područja. U sklopu projekta više od 400 radnih mjesta bit će sačuvano, dok će se kreirati najmanje 100 novih radnih mjesta u sferi zaštite okoliša. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije