U Bosanskoj Otoci uništena 248 kilograma teška zrakoplovna bomba s 120 kg eksploziva

Uništavanje izvedeno daljinskim upravljačem uz nadzor bespilotnom letjelicom

avio bomba
Foto: Samir Tulić
1/12
25.10.2015.
u 10:44

Kompletan proces deaktivacije radio se prvo daljinski, a sve se nadziralo iz zraka bespilotnom letjelicom, a sa zemlje robotom s videokamerom visoke rezolucije

Zrakoplovna bomba pronađena u Bosanskoj Otoci, teška 248 kilograma sa 120 kilograma eksploziva, zaostala iz Drugoga svjetskog rata, više ne predstavlja opasnost po stanovništvo i objekte.  Oko 10.10 sati začula se prva eksplozija koja je, kako je naknadno utvrđeno, uništila oko 80 posto eksploziva unutar bombe, a nedugo potom i druga eksplozija koja je uništila ostatak. Uništavanje bombe trajalo je pola sata. Ovu iznimno složenu operaciju proveli su pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite uz pomoć Oružanih snaga BIH, Pete Policijske uprave MUP USŽ i pripadnika Vatrogasne postrojbe. U akciji je sudjelovalo oko četiri stotine ljudi. Kako doznajemo iz Operativnog centra,  na upaljač bombe postavljen je alat  aktiviran putem  robota čijim su snimkama utvrdili da je nakon prve eksplozije bomba otvorena. Nakon toga  spaljivanjem je uništeno oko 20 posto preostalog  baruta. Uništavanjem bombe teške 248 kilograma nije bilo ljudskih žrtava niti materijalne štete na okolnim objektima.
Evakuirano stanovništvo
Stanovništvo je u jutarnjim satima iz sigurnosnih razloga evakuirano iz svojih domova i vratilo se u Bosansku Otoku nakon okončane operacije. Otočani su bili smješteni u prihvatnim centrima, sportskim halama i školama, a veliki broj njih odlučio je do kraja akcije biti kod rodbine. Na punjenju vreća s pijeskom za zaštitu bilo je angažirano oko 200 pripadnika Oružanih snaga, dragovoljci civilne zaštite iz Cazina, tri tima Federalne uprave civilne zaštite s oko šezdeset pripadnika. Na ovoj lokaciji je bio potpuno obustavljen cestovni i željeznički promet, od mosta u Bosanskoj Otoci u smjeru dva kilometra ka Bosanskom Novom i dva kilometra ka Bosanskoj Krupi, te u krugu od pet kilometara potpuno zabranjen zračni promet.  Na mjestu gdje se nalazila bomba napravljen je zaštitni zid od 56.000 vreća s ukupno 2.000 kubičnih metara pijeska najsitnije granulacije. Zaštitni zid bio je debljine deset metara i visok više od četiri metra izgradjen oko drvenog lijevka na čijem dnu je bomba koja je neutralizirana. Vreće su punili pripadnici Oružanih snaga BiH i FU CZ koji su kordinirali cijelu operaciju a prijevoz su obavljali radnici poduzeća „KOVGRAD“ iz Bužima.  
Postavljen alat za sekundarno aktivaranje bombe
U jamu su sišli Sead Vrana i Sead Junuzović kako bi postavili zapaljive bombe da bi se uništio ostatak eksploziva. Uslijedilo je uništavanja većeg dijela eksploziva, a potom se prešlo na drugu, sekundarnu proceduru kojom je uništeno preostalih 20 posto eksploziva. Više od 3.000 građana Bosanske Otoke, gradića u Bosanskoj krajini, moralo je napustiti svoje domove zbog uništavanja gigantske aviobombe iz Drugoga svjetskog rata koja je pronađena u ovom mjestu te predstavljala veliki prijetnju. Nezapamćena akcija privukla je veliku pozornost, ali i najbolje stručnjake. Akcija je trajala tri sata. Sead Vrana, šef Odjela za NUS u Federalnoj upravi civilne zaštite, kaže kako se radilo o složenoj akciji, jer se odvijala u gusto naseljenom mjestu s infrastrukturom.
Daljinski upravljač
Vrana dodaje kako se ova kompleksna operacija izvodila najsavremenijom metodom u svijetu. - Za nadziranje terena korištena je bespilotna letjelica tzv. dron i robotizirana platforma. Kompletan proces deaktivacije radio se prvo daljinski, a sve se nadziralo iz zraka bespilotnom letjelicom, a sa zemlje robotom s videokamerom visoke rezolucije - objašnjava Vrana. Dodaje da on i kolega iz OSBiH imaju „susret“ s aviobombom u trenutku postavljanja i aktivacije alata za deaktiviranje bombe. Dron je pratio dešavanja iz zraka, a robotizirana platforma na zemlji prati nas dvojcu dok se približavamo bombi i postavljamo sistem za deaktivaciju koji nazivamo „Vulkan“ i koji na bazi kumulativnog efekta magnezijskim diskom probija košuljicu bombe i vrši deflagraciju, spaljivanje eksploziva. Robotizirana platforma služi da kolege imaju nadzor nad nama u slučaju da nam se nešto nepredviđeno desi, kako bi mogli što hitnije intervenirati - priča deminerski stručnjak iz FUCZ-a.
Sustav „Vulkan“ uspješan 90 posto
Prema Vraninim riječima, uspješnost sustava „Vulkan“ je 90 posto, a moguće je u deset posto slučajeva da se dogodi eksplozija. Krajnji očekivani učinak alata za deaktivaciju je da ostane golo željezo i sagorjeli eksploziv. - Ovo je primarna procedura koju ćemo izvesti, a ako ona ne uspije, primijenit ćemo druge tehničke procedure, u ovisnosti o efektu koji je sustav „Vulkan“ izazvao na bombi - istaknuo je Vrana. Ipak, očekuje da će on i kolega iz prvog pokušaja uspješno deaktivirati aviobombu. U akciju je bilo uključeno 200 pripadnika OSBiH i 60 pripadnika FUCZ-a. Da spriječimo eventualnu štetu, poduzeli smo sve - kaže Vrana.  - Nepokretne i teško bolesne osobe evakuirane su u Dom zdravlja Bosanska Krupa, a sve ostali koji nemaju alternativni privremeni smještaj pripremljeni su objekti škole Ljusina, Baštra i Mješoviti srednjoškolski centar (MSŠ) „Safet Krupić“.  Prije „egzodusa“ Otočana na nekoliko sati iz svojih kuća, prema preporukama iz operativnog plana, otvorili su sva vrata i prozore, isključili izvore energije i zavrnuli slavine s vodom. Policija je čuvala njihovu imovinu od provala i krađa.
Majice sa slikom bombe i natpisom, „I ja sam iz Bosanske Otoke“
Prilično ozbiljnu situaciju s uništavanjem bombe teške 248 kilograma s vrlo osjetljivim upaljačem u Bosanskoj Otoci mladi su relaksirali zbijanjem šala i majicama na kojima je utisnuta bomba „amerikanka“ s natpisom „I ja sam iz Bosanske Otoke“. Građani Bosanske Otoke koji su se nalazili u krugu od 500 metara od bombe bili su evakuirani, dok je zabrana kretanja bila u krugu od 100 metara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?