Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za pokretanje vlastitog biznisa 5.000 KM

24. kolovoza 2020. u 19:32 0 komentara 248 prikaza

Umjesto da bezuspješno tragaju za poslom za koji su su školovali, dvadesetak mladih Dobojlija odlučilo je okušati  sreću i prijavi se na javni pozov za dodjelu sredstava za pokretanje vlastitog biznisa, a dva najuspješnija projekta dobila su po 5.000 KM za osnivanje poduzeća, pišu Nezavisne novine.

 

Taj novac Srđan Arsenić, koji je po zanimanju tehničar za elektroniku, iskoristit će da bi nabavio osnovna i obrtna sredstva u svom poduzeću koje će se baviti prodajom, ugradnjom i servisom sigurnosnih sustava.

"U planu imam tri zaposlena u samom startu. Izdvojio bih ugradnju i servis alarmnih sistema, sustava  video-nadzora, sustava kontrole pristupa i radnog vremena i sustava video-interfona", kazao je Arsenić. Odgovarajući na pitanje da na tržištu već ima takvih firmi i hoće li biti teško izboriti se s konkurencijom, rekao je da vjeruje da hoće.

"Međutim, imamo neke ideje koje će nam, nadam se, pomoći da se izborimo s konkurencijom", rekao je Arsenić.

Željko Dobrojević, tehničar željezničkog prometa, odlučio je da osnuje digitalnu marketinšku agenciju, a pružaće usluge grafičkog i web dizajna, digitalnog marketinga, 3D vizuelizacije...

"Odlučio sam se za ovu vrstu posla zato što kod nas nije toliko zastupljen grafički i web dizajn, najviše se koriste  štamparije. Pošto sam radio dosta u inozemstvu, pokušavam da to donesem u Doboj, da napravim nešto kao što je u inozemstvu. Što se tiče ovog novca, uzeću opremu potrebnu za rad, adaptiraću prostor za usluge, da napravimo taj prvi dojam kada klijent dođe, da stekne utisak šta mi zapravo radimo", rekao je Dobrojević. Program podrške mladim poduzetnicima realizuje se uz pomoć Ambasade SAD u BiH i Gradske uprave.

"Što se tiče ove dvije poslovne ideje, njihova perspektiva je sigurno dobra, pogotovo ideje iz IT-a, a obje su vezane za tu oblast. Imali smo u prethodnom razdoblju, kada nas je zadesila ova situacija s koronom, priliku da vidimo da su doslovno sve profesije moraleprijeći u taj digitalni oblik, tako da vjerujem da za njihove poslovne ideje neće biti problema", smatra Tamara Bjelić, projekt menadžer programa podrške poduzetništvu.

"Svako radno mjesto u Doboju je sigurno bitno. Bitno je da šaljemo pozitivnu poruku, da mladi ljudi imaju šansu. Grad je sudjelovao s 15.000 KM, isto toliko Veleposlanstvo SAD", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja, dok Aleksandar Goganović, direktor Gradske razvojne agencije, najavljuje da će biti još prilika da mladi, ali i žene pisanjem projekata i biznis idejama sebi osiguraju radno mjesto.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.