PRAVA SPIZA

Za ovaj božanstveni složenac ne postoji dovoljno velika posuda za pripremu

30.07.2020.
u 21:00

Parmigiana je tipično mediteransko jelo u kojem je glavna zvijezda patlidžan, a oduševljava bogatstvom okusa i aroma. Jednako prija ravno iz pećnice kao i u hladnoj varijanti nakon cjelodnevnog uživanja u suncu i moru

Patlidžan je najbolji kada je kora sjajna i čvrsta, a vrh i peteljka izgledaju svježe. Budući da poput spužve upi­ja ulje na kojem se prži, patlidžan je dobro prije toga posoliti – tako će pustiti vlagu i upiti manje ulja. Želite li u obroku izbjeći pretjerane masnoće, patlidžan možete lagano poprskati uljem i peći u pećnici ili ga iskoristiti za pripremu ovog jela u koje ćete se odmah zaljubiti.

Parmigiana 

Sastojci: 

3 velika patlidžana 
maslinovo ulje 
1 luk, oguljen i sitno sjeckani 
½ lukovice mladog češnjaka ili 1 češanj običnog češnjaka, oguljen i sitno narezan 
1 žličica suhog origana 
1 kg svježe zrele rajčice 
morska sol 
svježe mljeveni crni papar 
malo vinskog octa 
1 velika šaka svježeg bosiljka 
3 velike šake parmezana, svježe naribanog 
2 šake suhih krušnih mrvica 
malo svježeg origana, sjeckanog 
150 g mozzarelle

Priprema: 

Patlidžanima uklonite stabljike i narežite ih na kriške debljine 1 cm. Veliku tavu s 2 ili 3 žlice maslinova ulja zagrijte na srednje jakoj vatri pa dodajte luk, češnjak i suhi origano te kuhajte 10 minuta, dok luk ne postane mekan i češnjak ne poprimi laganu boju. Ako koristite svježe rajčice (koje su u sezoni uvijek bolji odabir), narežite ih i ubacite u kipuću vodu na 40 sekundi. 

Izvadite ih i ubacite u zdjelu s hladnom vodom na 30 sekundi, a zatim skinite kožice, pažljivo istisnite sredinu i narežite meso na komadiće. Na luk, češnjak i origano dodajte narezane rajčice. Dobro promiješajte smjesu, a zatim stavite poklopac na tavu i lagano pirjajte 15 minuta. U međuvremenu, patlidžane obostrano pecite na grill tavi dok ih lagano ne “ugasite” pa ih izvadite na pladanj. 

Kad je umak od rajčice reduciran i slatkast, pažljivo ga začinite solju, paprom i s malo vinskog octa te dodajte bosiljak. Umak možete ostaviti u komadićima ili ga pretvoriti u pire. U keramički pekač (25 x 15 cm) stavite tanak sloj umaka od rajčice, pa tanko naribajte parmezan i zatim jedan sloj patlidžana. 

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući s malo umaka i još jednim dobrim posipom parmezana. Krušne mrvice poškropite maslinovim uljem, pomiješajte s malo svježe nasjeckanog origana i pospite ih po parmezanu. 

Na vrh poslažite nasjeckanu mozzarellu. Stavite posudu u pećnicu i pecite na 190 °C pola sata, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Poslužite odmah, ali ovo jelo izvrsno prija i hladno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije