Senad Softić

Za otplatu javnog duga skoro milijardu maraka u 2017.

12.01.2017.
u 09:00

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić očekuje ove godine rast ekonomske aktivnosti i napominje da će on ovisiti o brzini primjene reformi iz ekonomske agende, oporavka eurozone i trendovima na globalnim tržištima. “Ekonomija BiH bilježi dosta dobre rezultate, imajući u vidu čitav makroekonomski i politički kontekst, i trenutačno ne vidimo značajan rizik od recesije u neposrednim razdobljima”, navodi Softić u intervjuu Srni.

On podsjeća da su u 2015. godini najznačajniji doprinos rastu realnog BDP-a BiH dale trgovina, prerađivačka industrija i poljoprivredne djelatnosti, dok je značajan doprinos rastu nominalnog BDP-a dala i građevinska industrija, a slični trendovi nastavljeni su i tijekom prvog polugodišta 2016. godine. U predstojećem razdoblju očekuje se i značajan rast proizvodnje zbog važnih investicija u energetski sektor - u termoelektranu “Blok sedam” u Tuzli, hidroelektranu “Vranduk” i vjetroelektranu “Podveležje”. Softić navodi da su osigurana sredstva i za nastavak aktivnosti na izgradnji cestovne infrastrukture - koridor Vc, zenička obilaznica, mostovi na Savi i Drini, što će se, kako je rekao, pozitivno odraziti na ekonomsku aktivnost u BiH u predstojećim godinama. On objašnjava da je cilj strukturalnih reformi podizanje potencijala za ekonomski rast zemlje, što ne isključuje oscilacije u ekonomskoj aktivnosti u kratkom roku, te je dodao kako je redoslijed njihove primjene važan. “Ekonomski oporavak eurozone svakako bi pogodovao gospodarstvu u BiH, jer je to naš glavni trgovinski partner. Međutim, rizici u eurozoni nisu samo ekonomske, nego i političke prirode, a financijski sektor čini se dosta ranjivim”, navodi Softić.

Kada je riječ o javnom dugu i njegovu servisiranju u ovoj godini, Softić navodi da će obveze BiH minimalno iznositi 953 milijuna KM, kolika je bila projekcija otplate na osnovi podataka s kraja 2015. godine, što je znatno više od 784 milijuna KM, koliko je planirano za 2016. godinu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije