Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za osiguranje roditelja njegovatelja u Federaciji BiH izdvaja se više od 17 milijuna maraka

13. kolovoza 2022. u 19:46 0 komentara 609 prikaza
roditelji
Foto: ilustracija
   

 

 

Usvajanjem zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju otklonjene su zapreke da roditelji njegovatelji u Federaciji imaju zdravstveno osiguranje, piše Večernji list BiH.

Mjesečna naknada
Stupanjem na snagu ovog zakona, koji je po skraćenom postupku razmatran i usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH, u sustavu zdravstvenog osiguranja roditelji njegovatelji dobili su status osiguranika. Zakonom je predviđen status osiguranika roditelju njegovatelju, kao i određen obveznik uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje u skladu sa Zakonom o roditeljima njegovateljima u FBiH. - Zakonom o roditeljima njegovateljima u Federaciji uređen je pojam i status roditelja njegovatelja, kao i pravo roditelja njegovatelja na materijalnu potporu u obliku mjesečne naknade i pripadajućih doprinosa, postupak ostvarivanja prava, financiranje, nadzor i druga pitanja od značaja za ostvarivanje prava roditelja njegovatelja u FBiH. Člankom 11. navedenog zakona utvrđeno je da roditelj njegovatelj ima pravo na mjesečnu naknadu u visini iznosa neto najniže plaće u Federaciji u skladu sa Zakonom o radu na koju se uplaćuju doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje te osiguranje za vrijeme nezaposlenosti. Predviđena sredstva za te namjene osigurana su u federalnom proračunu u iznosu od 17,541.857 KM - izjavila je pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera. Status osiguranika po ovoj osnovi roditelju njegovatelju traje dok traje i status roditelja njegovatelja u smislu Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH i propisima donesenim na osnovi ovog zakona, ali ne dulje od navršenih 65 godina života roditelja njegovatelja. Kako stoji u zakonu, obveznik uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje za osiguranika roditelja njegovatelja je centar za socijalni rad, odnosno općinska služba za socijalnu zaštitu iz sredstava federalnog proračuna doznačenih za financiranje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje roditelju njegovatelju u skladu s odredbama Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH i propisima donesenim na osnovi tog zakona. Inače, kako bi ostvarili prava iz Zakona o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH, roditelji trebaju podnijeti zahtjev u nadležni Centar za socijalni rad, gdje će dobiti sve daljnje upute i popis potrebnih dokumenata, što je propisano posebnim naputkom Federalnog ministarstva rada i socijalne skrbi.

Tko može ostvariti status
Zakon o roditeljima njegovateljima u FBiH svjetlo dana ugledao je u rujnu prošle godine, kada je i stupio na snagu, ali se s njegovom primjenom počelo od 30. prosinca. Prema odredbama ovog zakona, roditeljima koji zbog bolesti djeteta ne mogu napuštati svoje domove kako bi odlazili na posao svaki mjesec će iz federalnog proračuna biti isplaćena naknada u visini iznosa neto najniže plaće u FBiH u skladu sa Zakonom o radu, na koju se uplaćuju doprinosi za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti. Roditelj njegovatelj u smislu ovog zakona je roditelj osobe sa 100-postotnim invaliditetom prouzročenim bolešću ili poremećajem u razvoju, kao i slijepe osobe čiji je ostatak vida na oba oka ispod 0,05 s korekcijom, odnosno roditelj osobe koja se, prema nalazu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, ne može osposobiti za samostalan život niti može samostalno zadovoljavati barem jednu od sljedećih osnovnih životnih potreba: kretanje u stanu i izvan stana, uzimanje hrane, odijevanje i svlačenje, održavanje osobne higijene ili obavljanje drugih fizioloških potreba. Status roditelja njegovatelja može ostvariti i osoba iz reda srodnika koju je, u skladu s odredbama Obiteljskog zakona FBiH, nadležno tijelo imenovalo za skrbnika.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.