Za komunalne djelatnosti u ovoj godini Ljubuški izdvaja 1,115.000 KM

Za održavanje nerazvrstanih cesta više od pola milijuna KM

20.01.2022.
u 16:17

Više od milijun KM planirano je za komunalne djelatnosti na području Grada Ljubuškog tijekom ove godine, piše Večernji list BiH.

Procjena troškova

Sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu Gradsko vijeće Grada Ljubuškog na jednoj je od posljednjih sjednica usvojilo plan prihoda i program radova komunalnog gospodarstva za komunalnu djelatnost kojim se utvrđuje opis i opseg poslova održavanja s procjenom troškova po djelatnostima. Program radova obuhvaća odvodnju atmosferskih voda, održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina (zelene površine, trgovi, parkovi, igrališta…), održavanje nerazvrstanih cesta, održavanje i uređenje Novog gradskog groblja Ljubuški, ali i održavanje objekata i uređaja javne rasvjete za rasvjetljavanje javnih površina i javnih cesta koje prolaze kroz naselja i nerazvrstanih cesta, kao i utrošak električne energije javne rasvjete. Kako stoji u dokumentu za ostvarenje plana i programa u 2022., u navedene je svrhe planiran iznos od 1,115.000 KM. Dio sredstava planiran je iz prihoda od komunalnih naknada dok je ostatak osiguran u proračunu Grada Ljubuškog. Od navedenih 1,115.000 KM, 550.000 KM planirano je za održavanje nerazvrstanih cesta. Isto podrazumijeva, između ostaloga, nadzor i pregled cesta, postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, popravke prometne signalizacije, uređenje raskrižja, redovito saniranje rupa, tamponiranje uz cestu, interventne radove na nerazvrstanim cestama, kosidbu korova i divljeg raslinja uz cestu… Za održavanje javnih površina, u što spada održavanje javnih zelenih površina, pješačkih staza, trgova, parkova, dječjih igrališta i drugih javnih prometnih površina osim cesta, planirano je 200.000 KM. Za odvodnju atmosferskih voda, odnosno radove na održavanju i čišćenju odvodnih kanala, prema ovom planu i programu, u 2022. godini planirano je 140.000 KM, dok je za javnu rasvjetu predviđeno 165.000 KM. Za održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina planiran je iznos od 40.000 KM, a za održavanje groblja 20.000 KM.

Komunalne naknade

Usvajanju plana prihoda i programa radova komunalnog gospodarstva za komunalnu djelatnost kojim se utvrđuje opis i opseg poslova održavanja s procjenom troškova po djelatnostima prethodilo je usvajanje odluke o raspodjeli sredstava komunalne naknade budući da je zakonom propisano da se naplatom komunalne naknade osiguravaju novčana sredstva za financiranje obavljanja komunalne djelatnosti u Ljubuškom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?