Počeli stizati pozivi za imunizaciju

Za odbijanje cijepljenja djeteta u BiH kazna i do 2000 maraka, najviše platili roditelji iz Sarajeva

21.06.2021.
u 21:55

Posljednjih dana ponovno je aktualiziran problem redovitog cijepljenja djece. Dio roditelja u Hercegovini dobio je poziv za cijepljenje na kojem stoji kako će u slučaju da se ne odazovu biti prijavljeni inspekciji. Nakon što se posljednjih godina ponovno javljaju epidemije ospica, nadležni su primorani poduzeti korake kako bi se povećao broj djece koja su cijepljena cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR), piše Večernji list BiH. 

Koronavirus odgodio

Zbog pojave pandemije COVID-19 ta tema jedno je vrijeme bila stavljena po strani, što je ponovno dovelo do pada procijepljenosti. Oni roditelji koji bez konkretnoga razloga odbiju cijepiti dijete mogu očekivati i visoke novčane kazne. Prema zakonskim propisima u Federaciji BiH, domovi zdravlja trebaju županijskim inspekcijama dostavljati obavijesti s podacima djeteta koje nije cijepljeno i podacima roditelja koji odbija cijepiti svoje dijete. Potvrdu koju potpisuje pedijatar prima Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu te djeluje dalje onako kako je propisano zakonima. Kazna je od 100 do 2000 KM, ali najčešće izrečena kazna na području ovog bh. entiteta iznosi 100 KM, i to zbog propuštanja brige za maloljetnu osobu, objasnili su nedavno za medije iz Uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije. To je ujedno i jedina županija u Federaciji BiH za koju se javno zna da su roditelji kažnjeni zbog odbijanja cijepljenja djece. Nakon što primi potvrdu iz doma zdravlja, Inspektorat formira predmet te roditeljima šalje poziv za dolazak u inspekciju kako bi se izjasnili o razlozima zbog kojih ne žele cijepiti dijete. Ako roditelj i nakon upoznavanja sa Zakonom o obveznoj imunizaciji odbija cijepiti dijete, tada mu se izriče novčana kazna. Ako roditelj i nakon plaćanja kazne odbije cijepiti dijete, inspektor pokreće prekršajni postupak kod nadležnog suda koji dalje vodi postupak i izriče oštrije kazne. Inače, kada je riječ o BiH, s kažnjavanjem roditelja počelo se prije 3-4 godine, i to najprije u Republici Srpskoj. Zdravstveni inspektori u RS-u su 2018. u ožujku protiv devet roditelja koji su, unatoč pozivu, nastavili odbijati cijepljenje djece podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnoga postupka pred sudovima. Sud im je izrekao kazne od 100 KM iako je maksimalna kazna u tom bh. entitetu 1000 KM. Te iste godine sanitarni inspektori u SŽ-u su u prvih devet mjeseci uputili 306 poziva roditeljima koji su odbili cijepiti djecu, na koje su se odazvala 72 roditelja.

Inspektori i sankcije

U 2019. sanitarni inspektori su roditeljima/skrbnicima dostavili 414 poziva da se izjasne o razlozima odbijanja cijepljenja. Pozivu inspektora odazvalo se 315 roditelja, od kojih su 222 odbila imunizaciju djece te su zbog propuštanja te zakonske obveze za svakog od njih izdane novčane sankcije u iznosu po 100 KM. Od navedenoga broja, 93 roditelja izjasnila su se kako će cijepiti dijete u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca. Zbog pojave epidemije oboljelih od ospica u BiH reagirala je i Svjetska zdravstvena organizacija. Pretprošle godine BiH se po broju oboljelih našla u rangu s afričkim zemljama gdje veliki broj djece ne bude nikada cijepljen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?