Naslovnica Vijesti

Za novu kategoriju trgovac-pojedinac propisana samo osnovna škola

25. rujna 2017. u 09:34 0 komentara 905 prikaza

Osmog dana od objavljivanja u Službenim novinama FBiH u Federaciji će stupiti na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unuarnjoj trgovini, a njime je uvedena nova kategorija trgovca, trgovac-pojedinac, koji isključivo osobnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan trgovine. Za kategoriju trgovac-pojedinac, ublažen je kriterij stručne spreme i propisana je samo osnovna škola - izjavio je u razgovoru za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.

Obrazlažući novine ugrađene u navedeni Zakon kaže da se njegovom primjenom "stranim državljanima briše obveza da imaju radnu dozvolu kao uvjet za izdavanje odobrenja za otvaranje trgovačke radnje".

Organizatori tržnica, kako je istaknuo, bit će obvezni prodajna mjesta iznajmljivati samo registriranim trgovcima, poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima.

- Ovim zakonom će se ostvariti značajno smanjene sive ekonomije, odnosno aktualnog stanja na terenu, koje su utvrdili nadležni inspekcijski organi, konkretno  - da se značajan broj pojedinaca bavi trgovinom bez ikakve dozvole ili odobrenja, da cijene usluga organizatora trgovine nisu transparentne i istaknute, a da se naplata iznajmljivanja prodajnog mjesta i opreme vrši gotovinski bez izdavanja fiskalnog računa - tvrdi Vujanović. 

Također, zakonima iz oblasti financija za ovu novu zakonsku kategoriju trgovac-pojedinac su kreirani povoljni uvjeti za registraciju i poslovanje na zakonit način, odnosno prestanak poslovnog djelovanja u području sive ekonomije.

- Detaljnije rečeno, za trgovca-pojedinca je kreiran povoljan 'financijski zakonski okvir' za poslovno djelovanje koji se sastoji od plaćanja obveznih zakonskih doprinosa za MIO, osnovno zdravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti na osnovu povlaštene osnovice koja iznosi oko 380 KM, sa zbirnim iznosom svih doprinosa nakon obračuna od oko 158 KM. Također, djelatnost trgovca-pojedinca ima tretman niskoakumulativne djelatnosti iz grupe djelatnosti slične obrtu, gdje pojedinac djelatnost obavlja samostalno svojim osobnim radom, kojim je omogućen status plaćanja poreza na dohodak u paušalnom iznosu od 70 KM - naglasio je.

Trgovci su dužni uskladiti svoje poslovanje s odredbama ovog zakona u roku od 60 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

Osim toga, donošenjem ovog zakona obrisan je član 13. iz starog zakona koji je, po ocjeni Europske komisije, predstavljao protekcionističku mjeru, te se njime narušavala dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Tim članom bilo je određeno da u svim trgovačkim objektima s površinom većom od 1.000 metara kvadratnih, u asortimanu robe mora biti najmanje 50 posto domaćih prehrambenih proizvoda. 

- Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjoj trgovini bit će ispunjeni svi zakonski preduvjeti za pristupanje Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO)  – poručio je u razgovoru za Fenu federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.