David McAllister

Za novi Europski parlament proširenje ostaje ključni prioritet

20.12.2019.
u 09:33

Nakon 14 mjeseci od izbora BiH će dobiti izvršnu vlast, a McAllister je pozdravio sve konstruktivne korake koji vode do deblokade institucija BiH i olakšavaju donošenje odluka na svim razinama.

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta David McAllister upozorio je bh. političare da je vrijeme da se suoče sa svojim dužnostima prema građanima i konačno pokažu odgovornost.

- Više nema vremena za gubljenje dok BiH nastavlja zaostajati među zemljama s najmanjim BDP-om po glavni stanovnika u Europi - kazao je on u intervju za današnji Dnevni avaz.

Nakon 14 mjeseci od izbora BiH će dobiti izvršnu vlast, a McAllister je pozdravio sve konstruktivne korake koji vode do deblokade institucija BiH i olakšavaju donošenje odluka na svim razinama.

- Potvrda Zorana Tegeltije kao šefa Vijeća ministara i formiranje vlasti na razini BiH su dobrodošli koraci. Usvajanje proračuna, provođenje programa socijalno-eko-nomske reforme i rješavanje problema migracijske krize, samo su neki od hitnih zadataka kojima se mora pozabaviti nova vlast. Europska budućnost BiH je na plećima građana i njenoj mladosti - rekao je.

Izrazio je duboko razočaranje odlukom Vijeća EU da prolongira početak pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

- Odgovor "ne" je strateška pogreška koja, na kraju krajeva, utječe i na kredibilitet EU i šalje negativnu poruku drugim zemljama kandidatima. Također bi mogla omogućiti ostalim stranim akterima, čija aktivnost možda nije u skladu s vrijednostima i interesima EU, da se intenzivnije uključe u regiju. Za novi Europski parlament i Komisiju u tijeku narednih pet godina proširenje ostaje ključni prioritet. Europski parlament slaže se s potrebom poboljšanja procesa, ali nikako ne zamjenjuje konačni cilj punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u EU kada one ispunjavaju kriterije za članstvo - kazao je McAllister za Avaz.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije