Iznos mjesečne najamnine najčešće nije jedini izdatak

Za mjesečni najam stana izdvaja se oko 400 KM, za luksuznije i do 1600 maraka

08.04.2022.
u 21:47

Teško je onome tko nema svoja četiri zida, kolika god ona bila, samo vam to mogu reći. Brojni danas žive na dug jer to im je jedini način - priča nam 35-godišnja prodavačica iz Mostara

Imati vlastitu nekretninu u BiH još uvijek je velikoj većini mladih tek nedosanjani stan, zbog čega su, ako već nemaju mogućnost boraviti u vlastitom domu, primorani biti “pod najmom”. No, to nije sve. Iznos redovite mjesečne najamnine najčešće nije jedini izdatak na koji valja računati, tu su i režije za koje se nerijetko izdvaja novca koliko i za najamninu, posebno u zimskim mjesecima, piše Večernji list BiH. 

Koliko novca?

- Oko 500 KM izdvajam za najam stana i režije. Tko to više može izdržati u ovom valu poskupljenja?! Teško je onome tko nema svoja četiri zida, kolika god ona bila, samo vam to mogu reći. Brojni danas žive na dug jer to im je jedini način - priča nam 35-godišnja prodavačica iz Mostara, koja, kaže, kupnju stana planira tek kada se stabilizira cijena na tržištu nekretnina. No, dok taj trenutak ne dočekamo, provjerili smo kako se kreću cijene najma stanova u BiH. Na oglasnicima nailazimo na desetke oglasa o najmu stanova, stoga ima i različitih cijena. Primjerice, za potpuno opremljen stan veličine 45 četvornih metara, smješten u središtu Mostara, odmah uz Sveučilište, kako je navedeno u oglasu, potrebno je izdvojiti 400 KM plus režije. Dvosoban stan u naselju Bijeli brijeg veličine 68 m2 moguće je unajmiti po cijeni od 450 KM. Oni koji pak žele luksuzniji stan, za njega će izdvojiti od oko 1200 do 1500 KM. Cijene su približno iste i u Sarajevu. Za stan u sarajevskoj Vogošći veličine 40 kvadrata, stoji u oglasniku, potrebno je izdvojiti 450 KM dok je za najam stana na Grbavici veličine 55 kvadrata potrebno izdvojiti 600 KM bez režija.

Uz Mostar i Sarajevo ima ponudu luksuznih stanova, čije cijene dosežu 1600 KM. Potražnja za najmom stanova i u Republici Srpskoj je u porastu, a i u nekoliko drugih gradova bilježi se rast potražnje. U agencijama za nekretnine koje se bave iznajmljivanjem stanova kažu da cijene variraju ovisno o lokaciji i površini stana pa je tako za garsonijeru u Bijeljini potrebno izdvojiti 120 KM, dok luksuzni stan u Banjoj Luci stoji i više od 1500 KM.

Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” iz Banje Luke, ističe za Nezavisne da je došlo do rasta cijena zakupa stanova, ali ne znatno. - Razlog je što u Banjoj Luci ima dosta gradilišta i u tim novoizgrađenim zgradama određen broj stanova kupuje se kao druga investicijska nekretnina, a ne kao osnovna nekretnina za stanovanje - kaže Milanović i ističe da se svakom novom gradnjom povećava ponuda. - Povećana je potražnja za stanovima, središte grada traže studenti i učenici, a posebice poslovni ljudi - kazao je Milanović za Nezavisne. Što se tiče cijene stanova, kaže, najveća potražnje je za garsonijerama, za koje se treba izdvojiti oko 300 KM. Što se tiče stanova od 40 do 50 kvadrata u novim zgradama, njihov zakup iznosi oko 500 KM. Cijena luksuznijih stanova oko 100 kvadrata i s garažom iznosi i više od 1500 KM mjesečno.

Prije donošenja odluke...

No, prije nego donesete odluku za najam stana, trebali biste obratiti pozornost na nekoliko važnih stvari, ističu stručnjaci. - Prvenstveno odredite prioritete, odnosno što vam je najvažnije. Kako cijena uvijek igra bitnu ulogu, važno je odrediti maksimalan proračun koji ste spremni uložiti za najam. Druga stvar, vrlo često su stanovi oglašeni tako da piše “cijena + režije”, tako da je važno odrediti koje su to režije uključene u cijenu najma, a koje nisu, ali i pokušati doznati koliko se često iznos režija mijenja tijekom određenog razdoblja. Posebice je to važno kada su u pitanju grijanje i električna energija jer se iznos može razlikovati i više nego dvostruko u odnosu na zimu i ljeto, ističu stručnjaci navodeći još neke od važnijih stvari na koje treba obratiti pozornost. - Nakon što se odlučite da ćete unajmiti stan, prije nego što uđete u njega, pažljivo pogledajte što treba popraviti ili zamijeniti te u kakvom su stanju kućanski uređaji i namještaj. Posebnu je pozornost potrebno obratiti na stanje kuhinjskih elemenata, unutrašnjosti ormara te kreveta i madraca. Naravno, ako treba ukloniti neke kvarove ili zamijeniti namještaj, dogovorite se s najmodavcem na koji ćete način riješiti troškove. Isto tako, kada uđete u stan, zapišite stanje brojila za električnu energiju, plin, vodu i ostalih koje nekretnina ima kako biste znali u kojem trenutku počinju “vaši troškovi”, naveli su.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije