konzultacije s članovima Predsjedništva

Za mandatara za sastav Vijeća ministara se spominje Zoran Tegeltija

17.12.2018.
u 14:52

Vukota Govedarica izrazio je očekivanje da će novi predsjedatelj Vijeća ministara biti Srbin iz RS budući da su u posljednja dva saveza tu funkciju obnašali Hrvat odnosno Bošnjak

Nakon konzultacija s članovima Predsjedništva BiH o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH lideri lijevih stranaka poručili su da je prioritet formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH. identičan stav dijeli i SDA.

Poziv na današnje konzultacije uputio je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodika, a na njima su nazočili i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, piše Klix.ba. 

Prvi sastanak održan je s izaslantvom SDA koji su činili Bakir Izetbegović, Adil Osmanović i Halid Genjac. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka da je izvjesno kako će mandatar za sastav novog saziva Vijeća ministara BiH biti Zoran Tegeltija iz SNSD-a. 

On je ponovio ranije izneseni stav kako smatra da bi najbolje bilo da u koaliciju uđe i četvrti partner, odnosno Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS) i Demokratska fronta (DF), a koji nastupaju zajedno kao Bosanskohercegovački blok. 

"Tu sam poruku opet danas ponovio predsjedniku DF-a Željku Komšiću", rekao je Izetbegović novinarima nakon završenih konzultacija dodajući kako treba sačekati s formiranjem vlasti dok Središnje izborno povjerenstvo BiH ne donese odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH. 

Izaslanstvo SNSD-a predvodili su zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i novoizabrani izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, a koji nisu željeli davati nikakve izjave medijima. 

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izrazio je zadovoljstvo što su pokrenuti razgovori u vezi s formiranjem državne vlasti ističući da se nada kako će uskoro biti imenovan novi saziv Vijeća ministara BiH. 

"Ako postoji prostor spremni smo razgovarati i sa SNSD-om i DNS-om, PDP-om, SP-om. Otvoreni smo za suradnju koja će biti orijentirana na sve ono što treba pozdraviti, a kada su u pitanju odluke koje su dobronamjerne prema RS-u", rekao je Govedarica. 

Predstavnici Bosanskohercegovačkog bloka nakon sastanka izjavili su da je riječ o protokolarnom sastanku. Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić otvoreno je poručila da su SNSD, SDA i HDZ jedan blok, a da su SDP, DF i Naša stranka totalno drugi blok. 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da SDP, DF i Naša stranka ne žele uopće pričati o formiranju Vijeća ministara BiH sve dok se ne utvrdi način na koji će se vršiti popuna Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. 

"Tek nakon popune Doma naroda Parlamenta FBiH, Bosanskohercegovački blok bio bi spreman za razgovore", kazao je Nikšić. 

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić poručio je da njegova stranka nema ništa protiv toga da lijevi blok političkih stranaka uđe u koaliciju sa SDA i da SBB nije previše zainteresiran za vlast. 

"Meni je najvažnije da su jasne definirane pozicije, odnosno što to budući saziv Vijeća ministara BiH želi", rekao je Radončić.

Kako kaže, dogovoreno je da mandatar bude iz reda srpskog naroda, da se Vijeće ministara BiH formira se što prije, odnosno da se mandataru dadne rok od 35 dana kada bi se mogla napraviti i većina u Federaciji BiH. 

I Radončić, isto kao i SDA, slaže se s tim da vlast treba formirati po vertikali na način da isti partneri čine vlast na razini županija, entiteta FBiH i države BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?