Novine u izmjenama Zakona

Za loše i nesavjesno upravljanje otpadom i otpadnim tvarima kazne od 1000 do 100.000 KM

29.06.2016.
u 11:00

U Federaciji BiH pripremljene su izmjene Zakona o upravljanju otpadom, a kojima se uvode neke novine, i na tragu su uspostave istog sustava upravljanja otpadnim tvarima na području cijele Bosne i Hercegovine. Predlagač - federalna Vlada uputila ga je u Parlament po hitnom postupku.

Ciljevi za reciklažu

Međutim, iz nekoliko županija iz Federacije BiH stigle su primjedbe na tekst zakona.

I dok iz Tuzlanske i Unsko-sanske županije nema primjedbi, iz ministarstava prostornog uređenja i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Sarajevske županije stigle su primjedbe uz obrazloženje kako podržavaju donošenje zakona pod uvjetom da se prihvate njihove primjedbe. Naime, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji primjedbe se odnose na to da u zakonu nigdje nije navedeno da će se prikupljena sredstva vraćati županijama, kako je to navedeno u Zakonu Fonda za zaštitu okoliša.

U Zapadnohercegovačkoj županiji je izraženo nezadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima operatera u financiranju sustava upravljanja ovim otpadom jer ne postoje nikakve informacije o tome što se čini na području ZH županije.

Primjedbe iz Sarajevske županije odnosile su se na niz odredbi zakona, a koje su u kontradiktornosti s nekim važećim zakonima i propisima.

Kada su u pitanju novine predloženog zakona, jedna od njih odnosi se na “posebne kategorije otpada”, štetne za okoliš i ljudsko zdravlje ili po količinama koje nastaju, stoga je potreban poseban način upravljanja takvim otpadom, od mjesta nastajanja, prikupljanja, prijevoza i tretmana, do konačnog odlaganja. Nova je i definicija “proizvođača i uvoznika proizvoda”.

To je pravna osoba koja na profesionalnoj osnovi razvija, proizvodi, prerađuje, obrađuje, prodaje, unosi ili uvozi, odnosno prva stavlja na tržište Federacije Bosne i Hercegovine proizvode, uređaje i opremu, koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Uvedena je i definicija “operater sustava”, odnosno pravna osoba koja, po principu “produljene odgovornosti proizvođača”, ispunjava ciljeve za reciklažu i iskorištenje posebnih kategorija otpada.

Operatera sustava mogu osnovati isključivo pravne osobe koje obavljaju svu poslovnu djelatnost stavljanjem u promet proizvoda koji postaju posebne kategorije otpada.

Posebne kategorije otpada

Proizvođač i uvoznik proizvoda je društveno i financijski odgovoran za opterećenje okoliša koje mogu prouzrokovati proizvodi koje stavlja na tržište Federacija Bosne i Hercegovine, a koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada.

Kao “posebne kategorije otpada” označene su otpadne tvari koje s gledišta njihove štetnosti za okoliš i zdravlje ljudi ili po količinama koje nastaju traže posebno uređen način upravljanja od mjesta nastajanja, preko prikupljanja, prijevoza i tretmana, do konačnog odlaganja.

U posebne kategorije spadaju ambalažni otpad, otpadna vozila, ulja, baterije i akumulatori, otpadne gume, električni i elektronički otpad, medicinski otpad, zatim onaj koji sadrži azbest ili PCB, nastao u proizvodnji titanijeva dioksida, kao i onaj za koji nadležni federalni ministar donese provedbeni propis kojim će, uz ostalo, biti utvrđeni i uvjeti za dodjelu poticajnih sredstava i njihova visina. Zakonom su predviđene i kaznene odredbe.

Tako će se novčanom kaznom u iznosu od 1000 maraka do 100.000 konvertibilnih maraka za prekršaj kazniti svaka pravna osoba ako ne pribavi dozvolu za aktivnosti upravljanja otpadom ili krši uvjete propisane u dozvoli te ne uskladišti otpad na ekološki prihvatljiv način prije njegova odlaganja ili ponovnog korištenja.

Također, istom visinom kazne pravna osoba će biti kažnjena ako redovito ne obavješćuje nadležno tijelo o otpadu preuzetom na tretman koji propisuje članak 29., ako koristi i odlaže otpad suprotno odredbama navedenim u zakonu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije