povećanje

Za lijekove za rak u FBiH prošle godine izdvojeno više od 38 milijuna maraka

17.10.2017.
u 13:00

Broj pacijenata u Bosni i Hercegovini s indikacijom za liječenjem citostaticima je u stalnom porastu. U 2016. godini troškovi citostatika za liječenje oboljelih od malignih oboljenja iznosili su ukupno 38,613.699 KM, od čega se za liječenje oboljelih pacijenata - osiguranika s područja Federacije BiH odnosi 38,470.590 KM, a preostali iznos od 143.109 KM odnosi se na troškove liječenja povratnika citostaticima u općine u RS-u, podaci su iz izvješća fonda solidarnosti FBiH za prošlu godinu, piše Večernji list BiH.

Ogromni troškovi

Citostatici po broju liječenih pacijenata i visini troškova čine vodeći program u odnosu na ostale lijekove iz programa federalnog fonda solidarnosti. Od ukupnih rashoda u 2016. godini na citostatike se odnosi 26%, a u okviru potrošnje svih lijekova citostastici sudjeluju s čak 63%. Od ukupnih rashoda za citostatike, troškovi citostatika s redovite liste iznosili su 11,576.375 KM i liječeno je 9648 pacijenata, dok su za citostatike s posebnim režimom propisivanja troškovi iznosili 27,037.324 KM i liječen je 801 pacijent. I u 2016. godini bilježi se veća potrošnja citostatika s posebnim režimom propisivanja u odnosu na troškove citostatika s liste. Iz podataka o potrošnji pojedinih citostatika s posebnim režimom i broja liječenih pacijenata proizlazi izuzetno visoka prosječna potrošnja po pacijentu, koja je u 2016. godini iznosila 33.754 KM. Za razliku od ove skupine citostatika, prosječna potrošnja po pacijentu ostalih citostatika je iznosila 1194 KM. Medutim, smanjenje ukupne potrošnje nije omogućilo liječenje svih pacijenata za koje je utvrđena indikacija za liječenjem citostaticima s posebnim režimom propisivanja, tako da i u 2016. godini postoje Liste čekanja za lijekove iz ove skupine. S druge strane, limitiranim sredstvima onemogućeno je uvođenje novih kvalitetnijih lijekova, odnosno primjena djelotvornije terapije za pojedina oboljenja, čime bi se dodatno unaprijedila kvaliteta zdravstvene zaštite ove skupine pacijenata. 31. 12. 2016. godine na listama čekanja za citostatike s posebnim režimom propisivanja evidentirana su 232 pacijenta, od čega se najviše pacijenata odnosi na lijek Sutent 81, Avastin 75 pacijenata, Nexavar 31, Mabtnera 23 i za ostale lijekove 22 pacijenta.

Rano otkrivanje bolesti

Na visinu troškova za lijekove koji se koriste u liječenju malignih oboljenja u značajnoj mjeri utječe i neprovođenje programa ranog otkrivanja malignih oboljenja. Dijagnosticiranje malignog oboljenja u kasnoj fazi u pravilu zahtijeva terapeutski složeniju, dulju i skuplju terapiju koja najčešće zahtjeva kombinaciju ovih lijekova. Pored toga, na visinu troškova utječu problemi vezani uz provođenje javnih nabava lijekova koji se ne mogu blagovremeno okončati zbog izjavljenih prigovora i žalbi. Također, u slučajevima kada dobavljači ne izvrše isporuku u ugovorenim rokovima, pacijentima koji izvrše nabavu osobno svojim sredstvima (obično po većim cijenama), refundira se trošak nabave, a što povećava ukupne troškove. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije