Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za liječenje teško oboljele djece i mladih 434.547,61 maraka od igara na sreću

07. studenoga 2019. u 12:43 0 komentara 70 prikaza

Vlada Federacije BiH odobrila je raspodjelu dijela prihoda u iznosu od 434.547,61 maraka uplaćenih u Proračun FBiH u 2018. godini, ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću.

Ta sredstva namijenjena su za financiranje programa i projekata iz oblasti zdravstva za liječenje i rehabilitaciju teško oboljele djece i mladih, te za organiziranje i promociju dobrovoljnog darivanja krvi.

Na javni poziv, objavljen 3. ožujka 2019. godine, stiglo je 87 prijava, od kojih je Povjerenstvo za ocjenu apliciranih projekata u razmatranje uzela 52, a na osnovu bodovanja napravljena je rang-lista na kojoj se nalaze 32 korisnika, priopćeno je iz Vlade FBiH.

U roku od 30 dana Federalno ministarstvo zdravstva zaključit će pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava, koji će sadržavati i odredbu o obvezi korisnika da, najkasnije do 31. prosinca  2019. godine, dostave izvješća o njihovom namjenskom utrošku.

Federalna vlada je donijela odluke na osnovu kojih su lokalne ceste Zenica - Arnauti - Ribnica - Donji Kakanj (spoj s regionalnom cestom R-466) i Alibegovački most - Šivša - Mlinište - Lovački dom - Bejići - Ularice - Šumski dvor - Makljenovac - Vila (spoj s magistralnom cestom M-17) rasvrstane u regionalne ceste.

Vlada je usvojila izvješće o izvršenju Proračuna FBiH za prvih devet mjeseci 2019. godine, u kojem je navedeno da su prihodi, primici i financiranje iznosili 1.738,6 milijuna maraka, što je 64 posto planiranog. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine, riječ je o povećanju za jedanaest posto ili za 167,5 milijuna maraka.

Porast je nastao zbog povrata kapitalnog transfera od 150,2 milijuna maraka, nakon što je odlukom Vlade FBiH od 31. 7. 2019 godine zatvoren namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za financiranje kapitalnih infrastrukturnih projekata koji je bio izvan Jedinstvenog računa trezora.

Prihvaćena je informacija o kreditu EBRD-a za realizaciju projekta energetske učinkovitosti u javnim objektima u Sarajevskoj županiji, kao osnove za vođenje pregovora, te podržana inicijativu da kreditnim zaduženjem bude osigurano 8.000.000 eura za realizaciju tog projekta. Krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju je SŽ. 

Usvojivši informaciju o planiranju, odobravanju i raspodjeli proračunskih sredstava za kazneno-popravne zavode, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo financija da svakom KPZ-u i Odgojno-popravnom zavodu Orašje dodijeli status proračunskog korisnika, stoji u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.