Zoran Martinović

Za izradu violine, osim alata, potrebno i do 400 sati rada

02.03.2018.
u 09:18

Najpoznatije violine nastale su u talijanskim obiteljima Amati, Guarneri i Stradivari, a cilj Novotravničanina Zorana Martinovića je na tu listu uvrstiti i svoje prezime s obzirom na to da već nekoliko godina izrađuje primjerke tog glazbenog instrumenta.

Razni proizvodi od drva

Prvu violinu Martinović je izradio prije tri godine. Iako nije imao odgovarajući alat te je njezino sastavljanje izvršio amaterski, njegov mentor Mirko Vukeljić iz Doboja mu je ispravio pogreške i vratio ga kući. Nakon dva mjeseca Martinović se pojavio pred Vukeljićem s novom violinom koja je imala sve što joj je potrebno za proizvodnju kvalitetnoga zvuka. Iako ne zna odakle tolika ljubav za izradom violina, cijeli život posvetio je obradi drva.

- Desetljećima izrađujem razne proizvode kao što su kutije za kruh, prstenje, nakit, vrata... Međutim, želja napraviti violinu postoji već nekih 15-ak godina, a prije tri godine izradio sam prvu violinu koja je dobila pozitivne kritike - govori Martinović za Klix.ba.

Njegova prva violina i danas rastavljena stoji u radionici u podrumu stare kuće u Novom Travniku. Iako radionica nije moderno opremljena, Martinović u njoj ima sve što je potrebno. Mjesto za drvo, mjerač vlage te stalak za dlijeta i ostali alat potreban za izradu violine. Osim alata, za izradu violine, za što je, prema literaturi, potrebno 250 do 400 sati, trebaju i velika koncentracija te smirenost.

- Violina se izrađuje od triju vrsta drva, a 90% posla ručni je rad. Strojno se samo ugrubo izreže drvo u odgovarajuće dimenzije, a onda se dlijetima i drugim alatom radi na obliku. Unatoč tome što broj izrađenih violina nije dvoznamenkast, sretan sam što su oni koji su ih probali imali samo pozitivne povratne informacije - dodao je.

Vještine obrade drva

Iako ga nema tko naslijediti, vjeruje kako će još dugo njegove smirene ruke i dobro raspoloženje izrađivati violine u podrumu stare kuće u Novom Travniku, ali i da će doći vrijeme kad će mu se obratiti netko koga to zanima te da će biti spreman svoje znanje o obradi drva i izradi violina prenijeti na mlađe generacije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije