poziv za izvansudske nagodne

Za isplatu 2000 predmeta izdvojeno osam milijuna maraka

03.12.2018.
u 19:00

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, nastavljajući započete aktivnosti u cilju rješavanja problema izvršnih sudskih rješenja, koja značajno opterećuju proračun HNŽ-a, objavila je treći poziv za zaključenje ugovora o izvansudskoj nagodbi uz isplatu glavnice i troškova parničnog postupka.

- Pozivaju se sve zainteresirane pravne i fizičke osobe, koje imaju novčana potraživanja iz proračuna HNŽ-a, temeljena na pravomoćnim presudama ili rješenjima, a čija je pravomoćnost nastupila najkasnije na dan 31. prosinca 2012. godine, da Županijskom javnom pravobraniteljstvu HNŽ-a podnesu prijavu svojih potraživanja u cilju zaključenja ugovora o izvansudskoj nagodbi. Prijava potraživanja i izjava, koja prethodi zaključenju ugovora o izvansudskoj nagodbi, podnosi se isključivo u pismenoj formi - navodi se u informaciji koju je objavila županijska Vlada u Mostaru.

Kandidati se javljaju

Kako je za Večernji list rekao županijski pravobranitelj Vlado Bevanda, do sada je riješeno oko 2000 ovih predmeta kroz izvansudsku nagodbu, a nakon novog poziva očekuje se da će ponovno određen broj onih koji tuže Vladu HNŽ-a pristati na ovakvo rješenje. - Aktualna Vlada uložila je mnogo napora i sredstava u rješavanje ovih problema. Ovim zadnjim pozivom želimo riješiti ostatak predmeta koji datiraju još iz 2012. Ne znamo koliko bi ugovora o nagodbi mogli zaključiti jer dio procesa je riješen, dok je jedan dio još u tijeku - izjavio je pravobranitelj Bevanda za Večernji list. Inače, Vlada HNŽ-a ja za ovu namjenu izdvojila u zadnje dvije godine oko osam milijuna maraka, a očekuje da će istim tempom problem biti rješavan i iduće godine.

- Oni koji se prijave sada za nagodbu bit će vjerojatno isplaćeni sredstvima koja su planirana za iduću proračunsku godinu. U ovoj godini potrošili smo sva sredstva za ovu namjenu - zaključio je pravobranitelj Bevanda. Inače, ovo je bio jedan od najvećih problema koji je dočekao Nevenka Hercega i njegovu Vladu, a zadovoljstvo tempom isplata u nekoliko navrata iskazali su i sindikati.

Stav sindikata

- Ovo je prva Vlada koja je odgovorno pristupila rješavanju problema i počela isplaćivati veća sredstva na temelju sudskih presuda. Nadamo se kako će se ovaj problem nastaviti rješavati ovim tempom - poručili su nedavno iz Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ-a.

Tužbe protiv Vlade HNŽ-a podizane su zbog kršenja kolektivnih ugovora i Pravobraniteljstvo HNŽ-a u većini predmeta nije imalo nikakve šanse na sudu oboriti tužbe protiv Vlade. Do kršenja kolektivnih ugovora došlo je zbog manjka sredstava u županijskom proračunu, a navodno bi nakon ovih predmeta trebala krenuti isplata za predmete koji su presuđeni u 2014. i 2015. godini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije