Europski dobrovoljni fond

Za godinu dana štednje dobili po 1200 KM dodatne mirovine

03.04.2019.
u 15:00

Prve mirovine iz Europskoga dobrovoljnog fonda, koji u našoj zemlji postoji tek nešto dulje od godinu, dobilo je osam korisnika u BiH, a najveći pojedinačni isplaćeni iznos bio je oko 1300 KM, piše Večernji list BiH. Riječ je o korisnicima iz Republike Srpske. Izvršna direktorica Društva za upravljanje Europskim dobrovoljnim mirovinskim fondom Gordana Drobnjak naglasila je da korisnici stariji od 58 godina, bez obzira na broj uplata, mogu raspolagati sredstvima iz Fonda, ali da novac uglavnom povlače tek kad odu u mirovinu.

“Prosječna starost naših korisnika je 44 godine, a ima i dosta mladih od 25 godina i pravi učinci ovog vida štednje vidjet će se vjerojatno tek kad oni budu odlazili u mirovinu i povlačili ta sredstva. Od osnivanja do danas imali smo osam isplata, a najveći isplaćeni iznos je 1300 KM za korisnika koji je imao 13 mjesečnih uplata”, rekla je Drobnjak.

Iako su dosad isplate izvršene samo stanovnicima RS-a, Drobnjak naglašava da mogućnost uplate u ovaj Fond imaju svi stanovnici BiH, neovisno u kojem entitetu žive. “Članstvo u Europskom dobrovoljnom mirovinskom fondu nije ograničeno samo na stanovnike iz Republike Srpske.

Naime, zakonski propisi predviđaju da član dobrovoljnog mirovinskog Fonda može biti bilo koja punoljetna strana ili domaća osoba”, objašnjava izvršna ravnateljica ovog Fonda. No, naglašava, porezne olakšice na osnovi uplate doprinosa postoje samo za zaposlene i poslodavce koji doprinose i poreze plaćaju prema poreznim propisima koji vrijede samo u Republici Srpskoj. Ona ističe kako postoje dva osnovna modela pristupanja ovom Fondu, kolektivno, tj. preko poslodavca, i individualno. Minimalni iznos uplate u obama slučajevima iznosi 10 KM mjesečno. U slučaju kolektivnog članstva, poslodavac formira mirovinski plan gdje financira cjelokupan iznos ili dio iznosa za koji vrijede porezne olakšice.

“Zakonom o doprinosima i Zakonom o porezu na dohodak u Republici Srpskoj uplate do 100 KM mjesečno ili do 1200 KM godišnje, oslobođene su doprinosa i po toj osnovi može se ostvariti porezno umanjenje. Zaposleni imaju mogućnost sufinancirati uplatu s poslodavcem iz svoje bruto plaće do iznosa od 100 KM mjesečno. Oni tako nagrađuju svoje zaposlene, a istodobno im to omogućava umanjenje poreza i oslobađanje od doprinosa”, kaže Drobnjak.

Kada je riječ o individualnom članstvu, oni koji su zaposleni, bez obzira na to je li im poslodavac omogućio dodatnu uplatu preko mirovinskog plana, mogu samostalno koristiti porezne olakšice i umanjujući svoju bruto plaću početi štedjeti za dodatnu mirovinu. Svaka zaposlena osoba ima mogućnost od svoje bruto plaće samostalno financirati premiju gdje navodi poslodavca kao obveznika uplate i tako ostvaruje porezne olakšice. Primjerice, ako zaposlenik umanji svoju bruto plaću za 100 KM, štedjet će 100 KM za dodatnu mirovinu, a učinak na neto plaću, odnosno umanjenje plaće, nakon što zatraži povrat po osnovi porezne kartice, bit će 60,30 konvertibilnih maraka. Povlačenje novca mora početi najkasnije s napunjenih 70 godina života, upozoravaju iz Fonda.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?