Još mjesec dana za prijavu preko online platforme

Za glasovanje na izborima u BiH prijavilo se elektronički iz inozemstva 17.500 birača

izbori
Reuters
20.06.2022.
u 21:45

Nakon mjesec i pol dana otkako se birači izvan zemlje mogu prijaviti posredstvom e-portala za glasovanje zanimanje je iskazalo tek 17.500 njih, što svjedoči o vrlo lošoj zainteresiranosti za predstojeće izbore koje sve tri strane nastoje predstaviti povijesnima, piše Večernji list BiH. 

Prijave za glasovanje izvan BiH dostavljaju se samo elektronički putem portala e-Izbori dostupnog na mrežnoj stranici izbori.ba ili telefaksom na slјedeće brojeve: +387 33 251 333 i +387 33 251 334. Državljanin BiH koji je upisan u Središnji birački popis, kako bi elektronički podnio zahtjev za glasovanje izvan BiH putem portala, nužno je da otvori korisnički nalog na e-Izbori na poveznici https://eizbori.izbori.ba/ te da ispuni tražene potvrde, prihvati postavljene uvjete i da pristane na uvjete korištenja, pravila privatnosti i obradu podataka koje vrši SIP BiH, nakon čega unosi sljedeće podatke: ime i prezime te jedinstveni matični broj (JMB), svoju e-adresu te kontakt telefon. Nakon unosa podataka provodi se automatska provjera. U slučaju da postoji problem, iz SIP-a će pomoći podnositelju da se pravilno registrira. Za one koji se uspiju registrirati sljedeći je korak podnošenje prijave za glasovanje izvan BiH. Tada se u aplikaciju na obrascu upisuju JMB, prezime i ime, ime jednog roditelja, spol, datum rođenja, status u kojem boravi u inozemstvu (privremeni boravak ili izbjegla osoba), način glasovanja (glasovanje putem pošte ili DKP BiH). Zatim se navode država i grad u kojem se nalazi DKP BiH, adresa boravka u inozemstvu, grad boravka u inozemstvu, poštanski broj, kontakt telefon u inozemstvu, entitetska opcija za birače iz Distrikta Brčko BiH, datum podnošenja prijave. Nakon toga, kako bi prijava birača za glasovanje izvan BiH bila potpuna, birač je obvezan pojedinačno priložiti (učitati) putem aplikacije za upis birača izvan BiH fotografirane, skenirane ili u drugom pogodnom elektroničkom formatu dokumente: dokaz o identitetu, dokaz o točnoj adresi u inozemstvu za birače koji glasuju putem pošte i svojeručno potpisan prijavni obrazac. Mora se fotografirati ili skenirati dokument s obje strane bez obzira na to je li u pitanju osobna iskaznica BiH, putovnica BiH ili pak vozačka dozvola BiH. Izbjeglice uz dokaz o identitetu mogu priložiti presliku važeće isprave s fotografijom koju je izdala zemlja domaćin ili pak izbjeglički karton izdan od zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije. Iznimno agresivnu kampanju vodili su dužnosnici SDA za glasovanje birača iz inozemstva, a konzulica BiH u Frankfurtu Višnja Lončar krajnje nediplomatski pozvala je u opskurnom videouratku da birači iz inozemstva podrže "građansku opciju" kako bi BiH bila "građanska, europska zemlja". Zbog takvog istupa u normalnoj zemlji svaki diplomat automatski bi bio suspendiran. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?