tijekom rata potpuno uništen

Za Franjevački samostan Plehan urađen projekt virtuelnog modela originalnog izgleda

uništen
21.12.2015.
u 14:33

Stručnjaci Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo završili su i prezentirali projekt virtuelnog modela originalnog izgleda Franjevačkog samostana Plehan, koji je tijekom rata potpuno uništen

Franjevački samostan Plehan sagrađen je 1870‐tih godina, a kasnije je dograđena i crkva sv. Marka. Ovaj vrijedni objekt kulturnog naslijeđa je potpuno uništen početkom rata u BiH, kada je na samostan palo čak 3.000 projektila, a nakon toga je destrukcija dovršena sa dvije tone eksploziva. Samostan danas izgleda potpuno drugačije. Kao nastavak rada na virtualnoj rekonstrukciji uništenog i zapostavljenog kulturnog naslijeđa, Sarajevo Graphics Group je pomoću tehnika kompjuterske grafike vratila i ovaj objekt u kolektivno pamćenje. Student prve godine Masters studija na Odsjeku za informatiku i računarstvo Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu Ensar Muratović je u okviru završnog rada na dodiplomskom studiju uradio virtualni model originalnog izgleda samostana, pod mentorstvom van. prof dr Selme Rizvić.

Ovaj projekt promoviran je i pred franjevcima i župljanima u Plehanu. Fra Ilija Kovačević, koji je pomagao u prikupljanju informacija o izgledu samostana prije destrukcije, bio je veoma zadovoljan urađenim modelom i susretom sa članovima projektnog tima. On i ostali franjevci iz ovog samostana su spremni da nastave rad na virtualnoj prezentaciji plehanskog kulturnog naslijeđa u okviru Muzeja koji se priprema u kompleksu samostana. Autor virtualnog modela Ensar Muratović rekao je da mu je najveća satisfakcija vidjeti radosna lica plehanskih župljana pri pogledu na rekonstrukciju nekadašnjeg izgleda njihovog samostana, kojega oni stariji još uvijek pamte.

Profesor Rizvić je naglasila kako je BiH bogata kulturnim naslijeđem svih kultura, nacija i religija, te da se digitalne tehnologije mogu iskoristiti za vraćanje objekata koji su nestali ili uništeni za kolektivno pamćenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije