Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Za dvije godine u BiH otkupljene 263 godine zatvora

14. lipnja 2019. u 16:00 0 komentara 102 prikaza

Osuđeni na kazne zatvora u trajanju do godinu dana u BiH mogu platiti da ne idu u zatvor, a “cijena” dana zatvora iznosi 100 KM. Ova mogućnost već godinama stvara gorčinu u grlu kod većine stanovništva jer smatraju da su time od kazne amnestirani oni koji imaju novca, piše Večernji list BiH. CIN je došao do podatka da su sudovi u BiH za dvije godine osuđenicima dopustili da 263 godine zatvora otkupe za gotovo 9,3 milijuna konvertibilnih maraka.

Milijuni maraka

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazuje da sav ovaj novac još nije uplaćen jer osuđeni odugovlače ili plaćaju u ratama. “Prema podacima koje smo dobili sa sudova u BiH, 37 je državnih službenika koji rade javni posao dobilo neku zatvorsku kaznu koju su mijenjali za novčanu. Od njih 37, tek troje je otpušteno. Ostali su ili zadržali posao, njih 12, ili su prešli na druga radna mjesta u drugim institucijama ili su se umirovili”, navode u CIN-u. Oni osuđeni na 12 mjeseci moraju, primjerice, “iskeširati” 36.000 KM odjednom. Ako uplate manje, ostatak kazne “namiruju” u zatvorskoj ćeliji. Puni iznos plaćaju i ostali osuđenici jer u protivnom ne mogu otkupiti potpunu slobodu. Kako je ranije potvrđeno u Ministarstvu pravosuđa BiH, u prošloj godini ukupno 232 osobe kaznu zatvora zamijenile su novčanom. Sud BiH izrekao je 23 takve presude, a ostali sudovi u FBiH još njih 199, dok je sud u Distriktu Brčko evidentirao 10 osuđenika koji su platili da ne idu u zatvor. Ukupno je otkupljeno kazni u vrijednosti oko 2,5 milijuna maraka, a od tog iznosa naplaćena su 2,2 milijuna.

Moguća “štimanja”

Ovu pogodnost do sada su koristili pripadnici raznih kategorija društva, od “običnih” građana do državnih službenika, čak i policajaca do liječnika, čije su pogreške odnosile ljudske živote, pa sve do osuđenih za ratne zločine. Čak su zabilježeni i slučajevi da osoba u više navrata iskoristi mogućnost zamjene kazne zatvora za novčanu. Petorici osuđenika za ratne zločine, kojima je izrečena kazna zatvora od godinu dana ili manje od toga, županijski sudovi ili Sud u Distriktu Brčko odobrili su zamjenu zatvorske kazne novčanom. Određeni su im pojedinačni iznosi od oko 36 tisuća KM. Osim ogorčenja građana, čak i suci imaju različito mišljenje o ovakvoj praksi. Predsjednica Županijskog suda u Bihaću Fata Nadarević zaključuje da će zatvore puniti osuđenici slabijega materijalnog stanja. “Netko je moj oštećen, netko je moj stradao i ta osoba dobije do godinu dana zatvora i ne vidi ni dana zatvora jer je u mogućnosti to platiti. Meni kao pravniku neshvatljivo je da vi kaznu zatvora možete kupiti. Za što nam onda služe zatvorske kazne”, pita se Fata Nadarević. Pravni stručnjaci ističu kako žurno treba izmijeniti negativne zakonske odredbe da se spriječi i “štimanje” zatvorske kazne koja se može zamijeniti zatvorskom. Ističu da u ovim slučajevima ne postoji generalna prevencija jer kada kriminalci vide da se kazna do godinu dana može platiti, lakše će se upuštati u kaznena djela. Mnogi su mišljenja da mogućnost otkupa slobode uopće ne bi trebala postojati, kao što je to u EU.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.