Što sve stranci moraju ispuniti?

Za državljanstvo BiH potrebno 
je znati jezik i pismo jednog 
od tri naroda

07.12.2015.
u 07:00

Svaki novi bh. državljanin mora se potruditi kako bi dokazao kako ne predstavlja prijetnju 
po sigurnost BiH Ubuduće osim jezika idu i provjere službenih pisama

Stranci koji podnesu zahtjev za stjecanje bh. državljanstva morat će u budućnosti znati jedan od tri jezika konstitutivnih naroda u BiH. To znači da će se ubuduće provjeravati i znanje latiničnog ili ćiriličnog pisma, a ne samo hrvatskog, bosanskog ili srpskog jezika.

Stjecanje državljanstva

U novom pročišćenom tekstu Zakona o državljanstvu BiH, pod stavkom stjecanja državljanstva naturalizacijom, stranac može dobiti državljanstvo BiH ako ispunjava četiri definirana uvjeta. Prvo mora napuniti 18 godina starosti, mora imati odobren stalni boravak na prostoru BiH najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva. Mora dovoljno poznavati pismo i jezik jednog od konstitutivnih naroda BiH, mora dokazati da mu nije izrečena mjera sigurnosti protjerivanja stranaca iz zemlje ili zaštitna mjera udaljavanja stranaca s "teritorija BiH od organa čiji je legitimitet uspostavljen Ustavom i da je ova odluka još uvijek na snazi, mora dokazati da nije osuđivan na izdržavanje kazne za kaznena djela s predumišljajem na dulje od tri godine u razdoblju od osam godina od podnošenja zahtjeva".

Prije nego dobiju bh. dokumente, stranici se moraju odreći ili na neki drugi način izgubiti svoje ranije državljanstvo prije stjecanja državljanstva BiH, izuzev ako bilateralni sporazum ne predviđa drukčije. Za razliku od dosadašnjih godina kada su iz arapskog svijeta tijekom i nakon rata bh. državljanstvo dobivale brojne osobe, koje se vežu uz dijela terorizma, u budućnosti svaki novi bh. državljanin morat će se potruditi kako bi dokazao kako ne predstavlja prijetnju po sigurnost BiH.

Naturalizacija i odobrenje

Ako želi državljanstvo BiH, morat će imati osiguran stalni izvor prihoda u iznosu koji omogućava egzistenciju ili biti u stanju osigurati pouzdan dokaz o financijskim izvorima za vlastito izdržavanje kao i izmiriti sve porezne i druge financijske obveze. Mora također potpisati izjavu da prihvaća pravni sustav i ustavni poredak BiH, imati važeće jamstvo o stjecanju državljanstva BiH.

Naturalizacija se neće odobriti čak ako podnositelj zahtjeva ispunjava opće uvjete za naturalizaciju, a postoje novi razlozi za sumnju da bi se odobrenjem naturalizacije toj osobi ugrozila sigurnost i javni red i mir. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije